Precedent periculos. Primul proces retrimis spre judecare din cauza protocolului ICCJ-SRI

Redactia | 06.09.2018

Un jandarm care a fost condamnta în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită a fost achitat în baza protocolului de colaborare dintre ICCJ și SRI, magistrații considerand că probele au fost obținute ilegal.

Pe aceeași temă

 

 

 

Este prima decizie de acest fel în România, iar hotărârea se va lăsa, cel mai probabil, cu zeci, poate sute de procese în perioada următoare. Este primul şi singurul caz de achitare obținută în instanță prin contestarea interceptărilor telefonice efectuate în perioada de valabilitate a respectivului protocol. Procurorul care a instrumentat cazul, Liviu Laşcu, susţine că decizia Curţii de Apel este una de neînţeles, în contextul în care autorităţile au apelat la interceptări legale, din partea altor autorităţi şi nu din partea Serviciului Român de Informaţii. Mai exact, cu ajutorul Brigăzii de Operațiuni Speciale din Politia Română, scrie actualdecluj.ro

 

„Domnii de acolo au avut ei o opinie în a cest caz. E nejustificat ce s-a intâmplat. Toate interceptările au fost facute cu mandat legal, cu Brigada de Operațiuni Speciale din Poliție. A fost invocat fără nici un temei acel protocol.  Acel judecător, având el niște opinii despre acel protocol l-a invocat apreciindu-l drept neconstituțional. Va fi de mare impact acest proces. Au ignorat toate regulile și normele de analiză, au înlăturat tot. Apărătorul nici nu a solicitat la concluzii achitarea, ci restituirea cauzei la Cluj pentru rejudecare. Completul de judecată a dat mai mult decat a cerut inculpatul. Eu am făcut o contestație în anulare, unde am prezentat mai multe chestiuni.”

 

Pe parcursul anchetei, jandarmul a recunoscut toate faptele.  Mai mult, în urma percheziţiilor de la domiciul acestuia, au fost găsite zeci de probe care l-au incriminat. În afară de asta, au fost martori care au depus mărturie în proces.

 

„El a dat declarații amănunțite despre tot ce a făcut. Cât a luat, ce a luat, cum a luat. Aveam atâtea probe. Curtea putea să înlăture și interceptarile și tot erau suficiente pentru condamnare, dar nici nu s-a luat în calcul asta. S-a desființat o decizie prin motivare, este halucinant. Va trebui de acum înainte să ne luptam cum putem. S-a creat un precedent periculos”, a mai spus procurorul Lașcu.

 

Jandarmul a fost condamnat anul trecut de Tribunalul Militar Cluj la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, dar sentinţa a fost atacată atât de apărare, cât şi de procurori. Curtea de Apel București l-a achitat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22