Pe aceeași temă
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a spus parlamentarilor în timpul audierii sale în comisiile de specialitate că grupurile de infractori s-au dotat cu tehnică, inclusiv drone și aparate de bruiaj, fiind înaintea parchetelor ca dotare.
„Va informez documentat, pe baza discutiilor cu Ministerul Public, ca grupurile de infractori se dotează cu tehnică, de la aparatura de bruiaj, la drone si microfoane ambientale, pentru a preveni si paraliza actiunile echipelor de anchetă, ceea ce este foarte grav.
In ultimii ani, crima organizata s-a modernizat mai mult decat parchetele, e un fapt. In acest context, cred ca devine legitima intrebarea: «Ce fel de stat vrem sa fim?»”, a spus Catalin Predoiu in fata senatorilor si deputatilor.
Circ cu Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae (PSD)
Scandalul a fost pornit de Robert Cazanciuc, susținut de Serban Nicolae, care a cerut suspendarea audierii până când ministrul Justiției nu-i arată avizele celor 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban în preziua demiterii sale. Degeaba a spus Predoiu că informațiile solicitate sunt disponibile la Secretariatul Guvernului și la inițiatori, mai ales că actele normative au fost depuse în Parlament.
Senatorul PSD Șerban Nicolae a tăcut însă după ce ministrul Justiției i-a replicat că dacă vrea să publice contrar legii avizele solicitate, atunci le va pune pe site pe toate, inclusiv pentru OUG 13, Roșia Montana sau Legea petrolului, toate ale social-democraților. În acel moment PSD nu a mai avut replică și s-a trecut mai departe, la audierea și avizarea lui Cătălin Predoiu pentru reinvestirea în funcție.
Ministrul interimar, propus pentru un nou mandat, a prezentat bilantul celor 3-4 luni de activitate si a anuntat ce si-a propus pentru urmatoarele luni, „dat fiind contextul politic".
Catalin Predoiu a enumerat principalele probleme rezolvate sau in curs de rezolvare, „in ordinea urgentei", incepand cu „problematica CEDO, conditiile din penitenciare si recursul compensatoriu" si continuand cu blocajul si conflictul existent in CSM la preluarea mandatului, institutie "cheie", care "astazi are un presedinte ales si functioneaza".
Desființarea Sectiei Speciale
In ceea ce priveste Sectia pentru Investigarea magistratilor, Catalin Predoiu a spus ca "desfiintarea a fost si ramane un obiectiv in cadrul programului de guvernare", dar nu se face prin ordonanta de urgenta, ci a decis aprobarea unui memorandum in Guvern si redactarea unui proiect de lege care a fost trimis la CSM pentru dezbatere si avizare, urmand ca Parlamentul sa decida la final, "asa cum e si normal".
Alte probleme au fost cele legate de numirea procurorilor cu rang inalt si de buget. "13 pozitii erau vacante, unele de ani de zile, la Parchetul General, DNA si DIICOT. Astazi, 70%, intre care toate cele de varf, sunt in procedura de ocupare", iar pentru unele urmand sa fie reluate procedurile.
"Reforma penala trebuie facuta pe indelete, de un parlament proaspat legitimat electoral"
In ceea ce priveste directiile de actiune, obiectivele care decurg din programul de guvernare tin mai intai de Legile Justitiei si Codurile Penale.
"Imi mentin optiunea de a nu le discuta in Parlament in plina campanie electorala, pentru ca substanta poate fi afectata de intensitatea confruntarilor politice. Va rog sa amanam pana la alegerea noului Parlament", a spus, printre altele, deputatul PNL, precizand ca la MJ se va continua intre timp munca la aceste acte normative.
Reforma sitemului judiciar
Alte obiective propuse sunt legate de INM, de aplicarea unor decizii ale CCR (36 dintre ele ar trebui receptate in Codurile Penale), subliniind ca "reforma penala trebuie facuta pe indelete, de un parlament proaspat legitimat electoral, prin consens politic".
Un alt obiectiv este legat de decizia CEDO referitoare la conditiile din penitenciare.
„300 de cauze vor fi comunicate MAE pentru a fi inchise prin intelegeri amiabile. E un pas constructiv, s-a muncit mult, multumesc CEDO", a mai declarat Catalin Predoiu, precizand ca urmeaza masuri privind cazarea si redistribuirea intre detinuti, iar pe termen lung constructia de penitenciare.
Ministrul Predoiu s-a referit si la obiective care tin de „logistica si pregatirea profesionala a magistratilor si grefierilor”, in conditiile in care „schemele de personal nu sunt acoperite, dotarile mijloacelor de ancheta lipsesc", bugetul fiind acoperit in proportie de 21% pe 2020.
„Schema de personal a Ministerul Public cuprinde 800 de posturi vacante, la instante - 600. Pensionarile s-au inmultit", a enumerat el.
De asemenea, din strategia aprobata de Parlament in 2015, doar o mica parte din masuri s-au indeplinit. "Din 2016 s-a batut pasul inapoi, s-au pierdut ultimii 4 ani pentru dezvoltarea sistemului judiciar", a adaugat acesta.
"E nevoie de o lege destinata exclusiv puterii judecatoresti"
Pe de alta parte, ministrul Predoiu a subliniat ca "avem o perfecta dezordine in sistemul salarial pe justitie".
"Legi necorelate si prost scrise in domeniul salarial au deschis calea in instanta pentru recuperari, dobanzi, penalizari (...) Aceste hotarari s-au rulat, precum un bulgare de zapada si au condus la un deficit urias", a spus ministrul, prezentand date statistice care arata ca s-a ajuns in 2019 la "65 milioane de euro, bani datorati si platiti de Guvern, rezultati din legi necorelate".
Mai mult, in anii urmatori "se vor plati 390 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti".
La toate acestea se adauga si alte sume din diverse drepturi sau chirii care "au marit factura".
"In 2019, MJ, MApN, MP, ICCJ au cheltuit impreuna 45 de milioane de euro pe astfel de drepturi (nu avem date de la CSM). Sunt drepturi acordate prin lege, hotarate aici", a spus Catalin Predoiu in Parlament.
Pe de alta parte, ministrul a reamintit ca "Justitia e un serviciu public care genereaza sume uriase la buget, prin taxele de timbru" si alte masuri.
"Trebuie sa eficientizam aplicarea legilor si gestionarea banului public (...) Rezultatele depind si de cat investesti in justitie, nu numai in salarii, ci si in dotari (...).
E nevoie de ordine legislativa urgenta si MJ se va ocupa de acest subiect, astfel incat odata cu instalarea noului Parlament sa avem toate datele pentru rezolvarea durabila a problemelor.
Cred ca e nevoie de o lege destinata exclusiv puterii judecatoresti, corelata cu sistemul legislativ (...) O lege care sa puna ordine, sa elimine inechitatile, sa stopeze valurile de procese, sa esaloneze restantele, sa constituie un stimulent pentru atragerea de juristi in magistratura", a mai spus Catalin Predoiu, subliniind ca "pensionarile anticipate au devenit o vulnerabilitate".
La finalul prezentarii sale, ministrul a subliniat ca "se impun investitii in sistemul penitenciar si de probatiune, in pregatirea profesionala a magistratilor", subliniind ca e nevoie de "ordine in lege, ordine in organizare, calitate in pregatirea profesionala".
Prezentarea ministrului Catalin Predoiu a continuat cu intrebari si raspunsuri, urmand ca la final sa se voteze un aviz, consultativ. Votul in plen pentru Guvernul Orban II se va da pe 24 februarie.