Pe aceeași temă
"Drumul Iadului e pavat cu bune intentii, prezumand bunele intentii... Pe de-o parte, o hotarare a CCR este obligatorie, trebuie respectata, asta nu se discuta intr-un stat de drept. Dar un rationament juridic din spatele ei poate fi discutat. Impartasesc argumentele privind inadmisibilitatea exceptiei din opinia separata formulata de doi dintre judecatorii CCR," a spus Predoiu, in interviul pentru ziare.com
Predoiu a mai afirmat ca lupta anti-coruptie functioneaza extrem de bine in Romania si nu ar trebui sa existe schimbari negandite la acest nivel: "Sistemul nostru anticoruptie a revolutionat domeniul la scara europeana, este un model de bune practici, efectiv vin experti europeni "sa ia lumina" din Romania in domeniul anticoruptiei si stiu exact despre ce vorbesc.
Au fost aduse la lumina cazuri de colosala coruptie, procentajul DNA in materie de condamnari obtinute este record in Europa. De ce sa te apuci sa repari in aceste conditii? De ce sa faci nefunctional ceva ce era functional? Pentru ca din cate stiu, din ce citesc printre randuri in declaratiile resposabililor, sistemul tinde sa devina nefunctional cel putin pentru o perioada.
Daca tot vrei sa revolutionezi, trebuie gandit foarte bine ce pui in loc. Sistemul mai bun trebuie pregatit din timp. Ca avocat, ca fost ministru, eu consider esentiale drepturile omului, dar nu pot sa fiu de acord cu folosirea lor ca pretext pentru a pune intre paranteze anticoruptia," a mai spus Predoiu, in interviul pentru ziare.com
Predoiu a comentat de asemenea faptul ca mai mult articole din noile Coduri penale elaborate în perioada in care era ministru al Justitiei, au fost declarate neconstitutionale: "Au fost zeci de specialisti care au elaborat, sute de oameni care au emis opinii si amendamente in mod structurat. Au existat comisii de specialitate la MJ, care au lucrat ani de zile la Coduri, consultari in sistemul judiciar, avizari, dezbareri in Guvern si apoi luni de zile in doua comisii parlamentare speciale.
Abia apoi au fost adoptate de Parlament prin asumare, formula decisa de comun acord de responsabilii din sistemul judiciar si de toate partidele politice. Ma consider onorat de sansa, pentru ca am participat la acest succes institutional. Faptul ca din aproape 5 mii de articole ale celor 4 Coduri cateva sunt discutabile, ca urmare a schimbarii unei filosofii, nu trebuie sa ne impinga spre greseala caracteristica noua de a evacua in derizoriu un succes institutional."