Pe aceeași temă
Cătălin Predoiu a explicat că în 2009 am avut o scădere economică de minus 7,1%, iar în 2010, PIB-ul s-a redus cu 0,8%. După aceea, în 2011, am avut o creştere economică de 1,1%, iar în 2012 un avans de 0,6%.
"În 2013, creşterea PIB-ului era de 3,4%, ca efect din urmă. Prin urmare, domnul Ponta nu a luat ţara în criză, a luat o ţară slabilizată, cu eforturi, cu măsuri discutabile, cu sacrificii imense pe care l-au făcut cetăţenii români", a continuat acesta.
"Domnul Ponta a crescut datoria publică în ultimii trei ani cu aproximativ 8-9 miliarde de euro. Domnul Ponta se laudă cu un excedent bugetar. De unde are acest excedent bugetar? a avut un program de investiţii pentru anul acesta de 6,3% din PIB. Este făcut, în primele 9 luni ale anului, doar 49%. Cu alte cuvinte, a oprit investiţii ca să justifice excedentul bugetar şi să anunţe, în 2016, majorări salariale, pe care nu le combatem din principiu. Da vreau să întreb: în 2017 mai ai bani? Ca dacă iau opinia Consiliului Fiscal şi a agenţiei de rating Standard & Poor’s şi opinia Fitch şi a Word Economic Forum care ne spun dacă mergem în stilul acesta veţi ajunge cu datoria publică la 50%, tu ce faci, te împrumiţi în continuare, opreşti investiţiile? Dacă ar fi făcut programul de investiţii nu ar fi avut niciun excedent bugetar. Avea deficit bugetar de 1,2% din PIB. Şi am fi spus că este în regulă pentru că s-ar fi încadrat în deficitul asumat şi ar fi îndreptat bani către investiţii", a detaliat Cătălin Predoiu.
"Ce fel de model economic este acesta? Consum, plus credit şi investiţii zero, asta este drumul către dezastru", a completat acesta.
"Dacă ai oprit investiţiile şi ai puţin excedent bugetar nu înseamnă că îţi duduie economia. Înseamnă că oamenii au consumat un pic mai mult şi că s-au strâns ceva mai mulţi bani la buget, din taxe şi impozite. Dar din punct de vedere economic nu s-a făcut nicio reformă", a afirmat Cătălin Predoiu.
Acesta a prezentat un document de la Ministerul de Finante despre economia de stat: "Companiile de stat au datorii de 5,5 miliarde de euro, plăţi restante de 800 milioane de euro, o parte la alte companii de stat, o parte la privaţi, care nu au nicio vină".
"La finele lui 2014, în companiile de stat erau angajaţi 210.000 de salariaţi dintre care 11.219 în companii inactive. Nu e nimic asta, salariul mediu plătit angajaţilor din întreprinderile inactive este cu 19,7% mai mare decât salariul mediu net al angajaţilor din companiile active. Astă este Guvernul Ponta", a dezvălui Cătălin Predoiu.