Predoiu: Drumul spre dezastru, varianta Ponta - Tai investiţiile si ai excedent bugetar

I. P. | 21.10.2015

Cătălin Predoiu, premierul din umbră al liberalilor, a declarat miercuri, la Realitatea Tv, că Victor Ponta minte atunci când pretinde că a scos ţara din criză, și a calificat strategia actuală de a reduce investițiile pentru a avea excedent bugetar, drept calea spre dezastru economic.

Pe aceeași temă

 

Cătălin Predoiu a explicat că în 2009 am avut o scădere economică de minus 7,1%, iar în 2010, PIB-ul s-a redus cu 0,8%. După aceea, în 2011, am avut o creştere economică de 1,1%, iar în 2012 un avans de 0,6%.

 

"În 2013, creşterea PIB-ului era de 3,4%, ca efect din urmă. Prin urmare, domnul Ponta nu a luat ţara în criză, a luat o ţară slabilizată, cu eforturi, cu măsuri discutabile, cu sacrificii imense pe care l-au făcut cetăţenii români", a continuat acesta.

 

"Domnul Ponta a crescut datoria publică în ultimii trei ani cu aproximativ 8-9 miliarde de euro. Domnul Ponta se laudă cu un excedent bugetar. De unde are acest excedent bugetar? a avut un program de investiţii pentru anul acesta de 6,3% din PIB. Este făcut, în primele 9 luni ale anului, doar 49%. Cu alte cuvinte, a oprit investiţii ca să justifice excedentul bugetar şi să anunţe, în 2016, majorări salariale, pe care nu le combatem din principiu. Da vreau să întreb: în 2017 mai ai bani? Ca dacă iau opinia Consiliului Fiscal şi a agenţiei de rating Standard & Poor’s şi opinia Fitch şi a Word Economic Forum care ne spun dacă mergem în stilul acesta veţi ajunge cu datoria publică la 50%, tu ce faci, te împrumiţi în continuare, opreşti investiţiile? Dacă ar fi făcut programul de investiţii nu ar fi avut niciun excedent bugetar. Avea deficit bugetar de 1,2% din PIB. Şi am fi spus că este în regulă pentru că s-ar fi încadrat în deficitul asumat şi ar fi îndreptat bani către investiţii", a detaliat Cătălin Predoiu.

 

 

"Ce fel de model economic este acesta? Consum, plus credit şi investiţii zero, asta este drumul către dezastru", a completat acesta.

 

"Dacă ai oprit investiţiile şi ai puţin excedent bugetar nu înseamnă că îţi duduie economia. Înseamnă că oamenii au consumat un pic mai mult şi că s-au strâns ceva mai mulţi bani la buget, din taxe şi impozite. Dar din punct de vedere economic nu s-a făcut nicio reformă", a afirmat Cătălin Predoiu.

 

Acesta a prezentat un document de la Ministerul de Finante despre economia de stat: "Companiile de stat au datorii de 5,5 miliarde de euro, plăţi restante de 800 milioane de euro, o parte la alte companii de stat, o parte la privaţi, care nu au nicio vină".

 

"La finele lui 2014, în companiile de stat erau angajaţi 210.000 de salariaţi dintre care 11.219 în companii inactive. Nu e nimic asta, salariul mediu plătit angajaţilor din întreprinderile inactive este cu 19,7% mai mare decât salariul mediu net al angajaţilor din companiile active. Astă este Guvernul Ponta", a dezvălui Cătălin Predoiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22