Predoiu: Închiderea instanțelor, prematură, dar decizia aparține CSM. 500.000 lei pentru igienizare

Redactia | 10.03.2020

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu crede că închiderea instanțelor pentru prevenirea epidemiei de coronavirus ar fi o măsură prematură, dar spune că decizia aparține CSM.

Pe aceeași temă

Ministrul Cătălin Predoiu spune că a alocat 500.000 de lei pentru igienizarea întregului sistem, de la instanțe, parchete, penitenciare și că, în ceea ce-l privește, a făcut ceea ce trebuia să facă.

”S-au luat măsuri de două, trei săptămâni de igienizare suplimentară și în Ministerul Justiției și la sediul instanțelor, inclusiv Administrația Penitenciarelor, sunt în contact cu CSM și cu președinții curților de apel, dânșii la rândul lor au luat aceste măsuri, am alocat fonduri de 500 de mii de lei pentru astfel de consumabile destinate igienei sediilor de instanțe și de parchete. (…) Ministerul Justiției a făcut ceea ce trebuia să facă, a alocat aceste fonduri și am recomandat întărirea regulilor de igienă.” a declarat marți Predoiu, prezent la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Predoiu spune că închiderea instanțelor ar pune în pericol accesul liber la justiție și că ar fi o măsură prematură, dar amintește că o decizie în acest sens ar fi de competența CSM.

”Este o chestiune care ține de funcționalitatea instanțelor, de regulamentele de ordine interioară care este de compentența CSM și stăm de vorbă. În acest moment a opri cursul judecăților ține de o discuție cu CSM și de responsabilitatea CSM și este de văzut în ce măsură nu este prematură o astfel de măsură ținând cont și de dreptul la justiție, accesul liber la justiție, aici fiecare instanță poate să își gestioneze foarte bine programul și măsurile de igienă.”

Curtea de Apel București a instituit deja o serie de măsuri, de la igienă și păstrarea distanței între persoane la cel puțin un metru și jumătate, la completarea unei declarații de propria răspundere, de la avocat la justițiabil, în care să spună dacă sunt infectați, dacă sunt contacți ai persoanelor contaminate sau dacă au fost recent în zone de risc în lume.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22