Predoiu: Sunt 546 de cazuri de Covid-19 în instanțe și 3 decese dar nu se oprește actul de justiție

Laurentiu Gheorghe | 10.11.2020

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că în instanțe sunt 546 de cazuri de Covid-19 soldate cu trei decese dar că „nu se pune problema opririi actului de justiție dar putem adopta regulile”.

Pe aceeași temă

Ministrul Justiţiei a anunţat marți, într-o conferință de presă, lansarea în dezbatere publică a unei strategii de dezvoltare şi modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), susţinând că această instituţie trebuie să aibă "colţi" pentru "a sfâşia din averile dosite de infractori", în special în jurisdicţiile offshore din străinătate.

Principalele declarații ale ministrului Justiției:

Despre Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI): Dacă totul merge bine, până în februarie-martie ANABI se va transforma, dintr-o agenţie care este în prezent doar de inventariere şi de sprijin, într-o agenţie preponderent de valorificare a activelor provenite din infracţiuni. Pasul următor este acela de a transforma ANABI într-o agenţie de identificare şi de căutare a activelor din jurisdicţiile offshore. Aş putea spune, printr-o expresie plastică, încercăm să punem colţi ANABI, pentru că ea să sfâşie din averile dosite de infractori, în special în jurisdicţiile offshore din străinătate.

Am trimis două scrisori omologilor din Statele Unite şi Olanda, ca ANABI să fie conectată mai strâns la agenţiile de profil din străinătate. De la aceste două scrisori vor porni foarte multe operaţiuni privind recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni în jurisdicţiile offshore.

Strategia de dezvoltare a ANABI prevede crearea unor echipe mixte de investigaţii interne şi externe.

Un alt punct al strategiei se referă la conectarea ANABI la baze de date, cum ar fi cea a Fiscului

Situația cazurilor de COVID în instanțe: În ceea ce priveşte situaţia creată de pandemie în instanţe şi parchete, noi am fost în contact cu curţile de apel şi cu Ministerul Public. Pot să vă spun că nu există o situaţie centralizată la fiecare curte de apel. Sunt în legătură permanentă cu preşedinta CSM şi mâine vom avea o întâlnire pe acest subiect.

Deocamdată, ce pot să vă spun, pe baza datelor primite, este că în instanţe avem un număr de 546 de cazuri de infectare, dintre care 5 cazuri la ATI şi sunt înregistrate 3 decese. La Bacău, Timişoara şi Iaşi.

De la debutul pandemiei, Ministerul Justiţiei a alocat fonduri și materiale necesare pentru protecţia instanţelor şi parchetelor, efortul financiar fiind de aproape 35 de milioane de lei.

Despre legile justiției: O scurtă recapitulare - În 2017-2018, PSD a modificat radical legile justiției sub diferite pretexte. S-au conjugat perfect cu CCR, care a culcat la pământ sute de dosare și a topit mii de probe. Instanțele au achitat în cascadă sute de persoane.

Evoluțiile au dus la o situație fără precedent - criticarea CCR în raportul MCV, în 2019. PSD a acționat ca un agent al corupților în perioada 2016-2019.

La 30 septembrie am pus în dezbatere noile proiecte de legi ale justiției, care vor deveni legi la anul, după toate estimările

În 2 noiembrie s-a încheiat prima etapă de dezbatere publică. MJ a primit și centralizat propuneri de la asocații, ONG, magistrați și cetățeni. Am primit propuneri de la Parchetul General, DNA, DIICOT, Inspecția Judiciară, asociații de magistrați. CSM a constituit un grup de lucru care va analiza proiectele și ne vor trimite concluziile.

Observațiile primite vizează principiul sepărării carierelor sau statutul procurorilor.

Continuă dezbaterea publică, unele propuneri vor fi integrate și publicăm varianta a doua a proiectelor, urmată în ianuarie de o nouă dezbatere publică. Sunt mulțumit de cum merg lucrurile, am primit reacții bune din sistem. E un prim draft, dar un draft de înalt nivel profesional. Această platformă de dialog funcționează și sunt optimist moderat.

Ministerul Justiţiei este pregătit să intervină, în limita competenţelor sale, dacă în urma consultărilor cu CSM şi cu preşedinţii de Curţi de Apel şi cu Ministerul Public se va ajunge la concluzia că va fi necesară o intervenţie de ordin legislativ, normativ, care să permită CSM împreună cu instanţele să efectueze o organizare a activităţii în raport de provocările din fiecare instanţă şi parchet, pentru că situaţia diferă de la instanţă la instanţă, de la parchet la parchet.

Despre Parchetul European: Am avut un schimb de scrisori cu procurorul șef (Laura Codruța Kovesi-n.r.), am concluzionat că România va delega pentru început 15 procurori, cu 5 de rezervă. Proiectele din parlament pentru operationalizarea EPPO trenează. Marcel Ciolacu a spus că are o buna comunicare cu mine, dar nu e tradusă în fapte. Fac apel către majoritatea PSD din Parlament să abandoneze atitudinea pasivă de a bloca legi prin inactivitate

Lupta anticoruptie trebuie sa meargă în tandem cu respectarea drepturilor

Reiau mesajul către procurori de a combate corupția, sa ancheteze orice caz, precum și trafic de persoane si minori

Sunt convins ca vor apărea și rezultate în perioada următoare

Despre Dosarul Teldrum - Nu am cum să știu ce fac procurorii în dosare, le voi transmite aceasta preocupare a presei. Haideți sa zicem ca parchetele sunt într-o perioada de relansare

Legat de infectările din instante – ceea ce poate face MJ, să urmărim dacă putem adapta masurile în unele situatii

În câte instante sunt focare? Nu am informații de la DSP privind focare, doar cazuri. Deocamdata nu e o situație critică si nu vom aștepta sa ajungem în situație critică

Trebuie intervenit la nivel de CSM ca să poată susține delegările la parchete și instante mai mici, unde e problema cea mai mare legata de cazurile de COVID

Despre SIIJ: Reamintesc că Ministerul Justiției si-a îndeplinit obiectivul, l-a trimis în Parlament (proiectul-n.r), nu e lipsa de voință a Ministerului Justiției de a desființa aceasta sectie speciala. Am dorit întotdeauna desființarea SIIJ, am atras atenția ca șansele unui proiect în parlament sunt zero. Aici poziția PSD e clară, nu vor sa audă, nu am primit vreo propunere de menținere a SIIJ

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22