Prefectul Capitalei contestă în instanță schimbarea șefului Administrației Străzilor

Laurentiu Gheorghe | 17.06.2021

Șeful Administrației Străzilor, în funcție din timpul mandatului Gabrielei Firea, a fost schimbat de Nicușor Dan, măsură contestată de prefectul Alin Stoica (USR PLUS).

Pe aceeași temă

Noul director al Administrației Străzilor, numit de Nicușor Dan la începutul lunii mai în locul lui Emil Anghelescu, aflat în funcție din mandatul Gabrielei Firea, a fost contestat în instanță, luni, de prefectul Capitalei, Alin Stoica, generând un nou război între USR PLUS și PNL, liberalii considerând demersul lui Stoica drept un act de „agresiune” politică.

Nicușor Dan l-a demis pe Anghelescu din cauză că acesta refuza să înceapă reparația străzilor și bulevardelor din Capitală, în ciuda miilor de mesaje de nemulțumire primite de la bucureșteni. În plus, susțin surse din cadrul PMB, fostul director, numit în funcție de Gabriela Firea, refuza de asemenea să discute cu primarii de sectoare, care aveau nevoie de acordul acestuia pentru a putea asfalta străzile.

În locul lui, primarul Capitalei l-a numit pe consilierul său Marian Aurelian Bârgău, ca soluție de urgență, pentru a porni campania de reparare a străzilor. Luni, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a contestat în contencios administrativ numirea lui Bârgău, au declarat pentru Digi24.ro surse din Primăria Capitalei.

„Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, a declarat, joi, Alin Stoica pentru G4Media.ro.

Prefectul Capitalei a explicat și în ce ar consta ilegalitatea: „Codul Administrativ și o hotărâre de guvern prevăd că există câteva modalități de numire în acest funcții: concurs, examen sau numire temporară în funcție până la finalizarea concursului. Metoda detașării utilizată în acest caz ocolește regula, singura excepție e numirea temporară. Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ. Nu poți umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului”, a declarat Alin Stoica pentru G4Media.ro. El a spus că deocamdată a atacat o singură numire la Curtea de Apel, la secția de contencios administrativ, dar că analizează și restul numirilor de directori făcute în acest mod de către Nicușor Dan.

Cei din Primărie spun însă că acțiunea prefectului este nejustificată, în condițiile în care, potrivit Codului Administrativ, „prefectul trebuie să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte care țin mai degrabă de Codul Muncii”.

„Primarul Nicușor Dan a decis schimbarea din funcție a directorului de la Administrația Străzilor, nemulțumit de faptul că acesta era incapabil să gestioneze problema gropilor, și atunci a luat o decizie urgentă și a decis numirea lui Marian Aurelian Bârgău la conducerea Administrației Străzilor”, explică oficiali din cadrul PMB.

Problema, spun aceștia, este că, deși Nicușor Dan își dorește să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor din instituție, dar acestea nu pot fi făcute în procedură de urgență, ci într-o logică a reorganizării primăriei, împreună cu desființarea companiilor municipale, și că există situații de urgență, cum a fost cea de la Administrația Străzilor, care a necesitat detașarea lui Bârgău.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, este unul dintre apropiatii liderului PLUS Vlad Voiculescu. Fostul ministru al Sanatatii i-a cerut primarului Nicusor Dan sa-i delege dreptul de semnatura viceprimarului Capitalei lui Horia Tomescu pe numirile managerilor de spitale. Nicusor Dan a refuzat, spunand ca o masina nu poate fi condusa de doi soferi, sustin sursele citate. La fel ca Alin Stoica, si Horia Tomescu se numara printre apropiatii lui Vlad Voiculescu.

Conform Codului Administrativ, „detașarea se dispune în interesul autorității sau instituției publice în care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcționar public poate fi detașat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris”.

Gestul prefectului este interpretat că o agresiune între parteneri și ar urma să fie discutat la viitoarea ședință a Coaliției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22