Prefectul de Sibiu către un medic de la Spitalul de Urgență:Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă

Laurentiu Gheorghe | 26.10.2020

Prefectul judeţului Sibiu Mircea Creţu l-a apostrofat pe un medic de la UPU a Spitalului Județean care cerea mai multe paturi pentru pacienții cu COVID-19: „Acum v-ați dat seama că vă mai trebuie paturi?”

Pe aceeași temă

Medicul a spus, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că pacienţii cu COVID nu mai pot fi internați din cauza lipsei paturilor. „Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune. Acum ştiţi pentru prima dată sau e prima zi când vă daţi seama că vă mai trebuie paturi?", a fost replica prefectului.

Medicul Voichiţia Halmaghi de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a luat cuvântul în ședința Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prezentându-se și spunând că vrea să intervină și ea.

"Ascultaţi-mă, sper că nu ne luaţi şi dumneavoastră la întrebări acum", a replicat prefectul, potrivit Agerpres.

Medicul care tratează pacienţi COVID-19 în UPU Sibiu a explicat că sunt atât de mulţi pacienţi infectaţi că nu mai încap în paturile existente.

"Nu, nu pun întrebări. Vreau doar să sesizez un anumit aspect. Am ascultat şi vineri datele legate de număr de îmbolnăviri, de ce măsuri s-au luat şi vreau totuşi să sesizez un lucru. La ceea ce se întâmplă acum în Serviciul de Urgenţă, la numărul de prezentări pe care îl avem în Serviciul de Urgenţă, pe partea de COVID, cred că trebuie să ne gândim, nu eu personal, ci cei care pot lua asemenea măsuri, la obţinerea unui număr mult mai mare de paturi pentru internări.

Nu avem unde interna pacienţii care au nevoie de internare! Deci, în această perioadă, noi ne ocupăm de pacienţii cu forme grave şi severe, care se prezintă în Urgenţă, care sunt din urmă cu o săptămână pentru că devin gravi şi severi după o săptămână de evoluţie a bolii.

Când era vorba de 60-80 de îmbolnăviri pe zi, pe judeţul Sibiu. Actualmente în ultimele zile au fost 100-120. Ieri s-au raportat 150", a arătat medicul Voichiţa Halmaghi.

"Ne facem de toată minunea cu ce spuneţi dumneavoastră acum"

Prefectul Mircea Creţu a asigurat-o pe Voichiţa Halmaghi că marţi, la ora 13,00, într-o şedinţă la Prefectură, poate face propuneri, dar i-a reproșat că "face de minune" judeţul prin ceea ce a spus.

"Nu vă supăraţi, doamna doctor sau director, ce sunteţi. Nu vă supăraţi, acest lucru nu ştiu dacă face obiectul întâlnirii noastre. Mâine la ora 13,00 avem întâlnire cu toţi managerii, inclusiv cu Ambulanţa. Veniţi atunci cu propuneri. Pe cuvânt!

Ne facem de toată minunea cu ce spuneţi dumneavoastră acum. Auziţi, doriţi să vă spun şi eu nemulţumirile mele acum şi referitor la Ambulanţă şi la spitale?", a mai spus prefectul sibian.

"Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune"

Medicul ATI a repetat că doreşte doar mai multe paturi pentru pacienţii COVID. "Nu sunt nemulţumiri. Eu spun că trebuie luat în calcul că trebuie să fie un număr mai mare de paturi", a replicat dr Voichiţa Halmaghi.

Prefectul Mircea Creţu i-a mai reproşat medicului ATI că a vorbit ca un jurnalist: "Auziţi? Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune. Acum ştiţi pentru prima dată sau e prima zi când vă daţi seama că vă mai trebuie paturi?",.

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), singura unitate din judeţul Sibiu unde există secţie ATI pentru pacienţii COVID-19, fac zilnic eforturi tot pentru a-i salva pe aceşti bolnavi care au nevoie să fie intubaţi. Deja din luna septembrie unii dintre ei sunt intubaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), însă şi aşa până acum au decedat şase infectaţi cu noul coronavirus trataţi la UPU, au declarat luni, pentru Agerpres, directorii Florin Grosu şi Liliana Coldea. Practic, până se găseşte un loc liber la ATI în alt judeţ sau la Bucureşti, medicii îi asigură pacientului cu COVID-19 toate condiţiile de tratament de terapie intensivă la UPU, în condiţiile în care toate cele 12 locuri COVID de la la ATI sunt ocupate.

Mircea Crețu a fost numit în funcția de prefect de către Guvernul Orban în 10 martie. El a fost și subprefect, dar și prefect, între 2012 și 2014, iar de atunci și până în luna martie a acestui an a fost director al AJOFM Sibiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22