Prejudicii de 430.000 lei si abateri de 6,9 milioane lei, in 2014, la Ministerul Educatiei

Vlad Toma | 02.02.2016

Conform unui raport al Curţii de Conturi pe anul 2014, la instituţiile din subordinea ministerului Educaţiei a fost descoperit un prejudiciu de 430.000 lei si abateri estimate la 6,9 milioane lei.

Pe aceeași temă

 

Curtea de Conturi arata in raport ca "date nereale sau incomplete" in cuantum de peste 1 milion de lei, la Ministerul Educatiei, in evidenta contabila a proiectelor din fonduri europene, dar si "mentinerea nejustificata" a 27 de milioane de lei - bani rambursati de Autoritatea de Management si nevirati "la bugetul de stat sau partenerilor contractuali", transmite Hotnews.


Inspectorii anunta ca, in ceea ce priveste auditul pe care l-au realizat la institutiile din subordinea Ministerului Educatiei, au "constatat cazuri de nerespectare a reglementarilor legale, respectiv abateri si nereguli care au generat prejudicii in suma de 430 mii lei si abateri de la legalitate si regularitate, cu impact asupra realitatii si acuratetei situatiilor financiare, estimate la 6.904 mii lei". 

 

Inspectorii Curtii de Conturi au identificat, la Ministerul Educatiei, ca "nu s-au obtinut autorizarile legale pentru efectuarea modificarilor la capitolul 'Cercetare fundamentala si cercetare-dezvoltare', pentru suma de 26.004 mii lei". "Situatiile financiare anuale realizate la 31 decembrie 2014 nu ofera o imagine fidela a pozitiei financiare", se arata in raport, care argumenteaza ca "nu sunt evidentiate distinct in contabilitate cheltuielile declarate neeligibile de catre Autoritatea de Management, in suma de 7.461 mii lei" si ca "in evidenta contabila a proiectelor finantate din fonduri europene, preluate in situatiile financiare centralizate ale ministerului, s-au inregistrat date nereale sau incomplete, in suma de 1.322 mii lei".


Raportul mentioneaza ca au fost decontate cereri de plata, in suma totala de 8.900 mii lei, catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", fara prezentarea tuturor documentelor justificative care sa confirme prestatia si plata activitatilor efectuate, intocmite in conformitate cu dispozitiile legale


In Raportul pe 2014, Curtea de Conturi retine si faptul ca "nu au fost identificate si evaluate potentialele riscuri implicate in derularea procedurii de achizitie publica, generate de constrangeri de timp si/sau de natura tehnica, astfel ca punerea la dispozitie a manualelor scolare, pentru clasele I si a II-a din invatamantul primar s-a facut cu mare intarziere". 
 

Inspectorii avertizeaza ca "nu au fost recuperate, conform programului agreat, facilitatile in suma de 360 mii lei, cuprinse in actul aditional la contractul de locatiune privind Baza 'Cutezatorii'".
 

Curtea de Conturi precizeaza ca "la Universitatea Politehnica Bucuresti s-a constatat decontarea sumei de 4.682 mii lei, reprezentand contravaloarea unor bunuri materiale lasate in custodia executantului, fara prezentarea tuturor documentelor justificative, conform prevederilor legale si contractuale". Inspectorii noteaza ca "in timpul auditului a fost numita o comisie care a inventariat bunurile in cauza si a luat masurile necesare pentru a asigura securitatea acestora".


Inspectorii mai arata in raportul pe 2014 ca "la Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare s-a constatat decontarea sumei de 14.626 mii lei, fara prezentarea tuturor documentelor justificative, care sa confirme respectarea prevederilor contractuale, potrivit carora furnizorul s-a angajat sa livreze produse IT noi, nefolosite si de ultima generatie, necesare modernizarii infrastructurii de date administrate de entitate, in conformitate cu specificatiile tehnice prevazute in propunerea tehnica, insotite de toate documentele prevazute in caietul de sarcini". In raport se precizeaza ca, "in timpul controlului, reprezentantul producatorului a comunicat oficial ca echipamentele sunt 'noi, originale, conforme cu standardele inalte de calitate', dar nu s-au obtinut toate documentele care sa confirme acest lucru".  
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22