Prelungirea stării de urgență a fost votată în Parlament cu restricții noi pentru Guvern

Laurentiu Gheorghe | 16.04.2020

Parlamentul a aprobat joi decretul prezidențial privind prelungirea stării de urgență cu încă o lună, dar adăugând o serie de condiții față de actul emis de președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Parlamentul a încuviințat joi, cu majoritate de voturi, decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgență pe întreg teritoriul României, dar cu o serie de condiții impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul șefului statului.

Decretul prezidențial de prelungire cu o lună a stării de urgență pe teritoriul României a fost încuvințat cu 404 voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și cinci abțineri.

Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu ar trebui să mai ia măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege emise de Parlament și este chemat să prezinte săptămânal Parlamentului un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus, relatează G4Media.ro.

Liberalii au cerut eliminarea tuturor condiținalităților impuse guvernului, argumentând că nu vor mai putea fi adoptate ordonanțe militare, ci doar ordonanțe de urgență, ceea ce va îngreuna lupta cu pandemia, dar solicitarea lor a fost respinsă cu 180 de voturi ”pentru”, 254 de voturi ”contra” și 7 abțineri.

Singurele partide care au anunțat că votează împotriva prelungirii stării de urgență au fost Pro România și ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului a avut loc online, iar intervențiile au fost prin telefon.

Condițiile pe care guvernul ar trebui să le respecte, introduse de PSD și UDMR în hotărârea de încuviințare a prelungirii stării de urgență:

  • restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege și trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19;

  • Guvernul să acționeze pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale;

  • Guvernul să prezinte săptămânal Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea pandemiei;

  • în maximum o lună de la încetarea stării de urgență, Guvernjul să prezinte Parlamentului un raport cu toate măsurile luate;

  • în maximum 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada și va prezenta un raport Parlamentului (citește integral hotărârea Parlamentului de încuviințare a prelungirii stării de urgență)

Cum s-au desfășurat dezbaterile din plen:

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat în debutul dezbaterilor că PNL va vota pentru decretul preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă, precizând că el consideră că „toate giumbuşlucurile juridice” prin care opoziţia încearcă să adauge obligaţii pentru Guvern nu îşi găsesc sensul.

„Textul constituţional nu condiţionează în niciun fel măsura preşedintelui, Parlamentul poate încuviinţa sau nu decretul preşedintelui, dar nu poate stabili condiţii. Noi ştim foarte bine că PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem astăzi în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul”, a afirmat Fenechiu.

El a spus că hotărârea Parlamentului este una politică şi nu are forţa juridică a unei legi.

„Nu puteţi adăuga la Constituţie şi condiţiona decretul preşedintelui, adăugând la decretul preşedintelui doar din motive politice. Românii aşteaptă de la noi măsuri ferme, sens în care personal atât eu şi colegii suntem surprinşi de ideea de a condiţiona şi a constrânge voinţa autorităţilor prin mecanisme care, din păcate, nu au nicio şanse să fie eficiente”, a adăugat Fenechiu.

Replica a venit din partea senatorului PSD Titus Corlăţean, care a declarat că Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice „de siguranţă”, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în hotărârea cu privire la încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Parlamentul va încuviinţa, sunt convins, această măsură, pentru că este necesară şi realitatea o impune, însă nu orice fel de gestiune a stării de urgenţă de către autorităţile împuternicite de lege, începând cu Guvernul, ar putea fi acceptată de Parlament. (…) Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice de siguranţă în hotărârea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, de aceea e prevăzută şi obligaţia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu măsurile luate şi justificarea lor, în termene de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, pentru că Parlamentul are competenţa constituţională de control parlamentar asupra acţiunilor Executivului”, a afirmat Corlăţean, la şedinţa online a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a adăugat că parlamentarii PSD vor vota forma distribuită a hotărârii Parlamentului de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de urgenţă.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a anunțat că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea decretului privind prelungirea stării de urgenţă, deşi consideră că nu există o strategie pentru perioada post-criză.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22