Premierul Cioloş incepe curatenia de primavara: 19 prefecti schimbati din functie

Vlad Toma | 18.02.2016

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, in sedinta de astazi a Guvernului, ca a hotarat schimbarea din functie a 19 prefecti si trei subprefecti din tara, deoarece este nemultumit de activitatea acestora.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Potrivit Digi 24, decizia premierului vizează prefecții din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj Satu Mare, Vaslui și Argeș. Alți 2 subprefecți au fost schimbați. Prefectul reprezintă autoritatea Guvernului în teritoriu. Astfel de decizii au mai fost luate de Guvern. O schimbare a prefecților s-a întâmplat și în mandatul fostului prim-ministru Victor Ponta, când au fost două schimări de prefecți: în 2012 și în primăvara lui 2014, atunci când PNL a ieșit din USL și de la guvernare.

 

Cine sunt prefecții care ar urma să plece din funcție:

 

 

Alba: GHEORGHE FENEŞER

Bistrița-Năsăud: ŢINTEAN IOAN

Botoșani: Costică Macaleţi

Brăila: Nicu Lucian Olteanu

Dâmbovița: Marinescu Ioan

Galați: Dorin OTROCOL

Gorj: Alin-Vasile Văcaru

Satu Mare: Eugeniu AVRAM

Vaslui: Andrei Puică

Argeș: Mihail Adrian OPRESCU

 

Potrivit agențiilor de știri, noii prefecți sunt: Cornel Murg — județul Alba, Cristian Soare — județul Argeș, Victor Ovidiu Frenț — județul Bistrița-Năsăud, Dan Nechifor — județul Botoșani, Mădălina Cochino — județul Brăila, Gheorghe Paraschivu — județul Gorj, Marian Grigoraș — județul Iași, Daniel Olteanu — județul Vaslui, Antonel Jijie — județul Dâmbovița și Radu Bud — județul Satu Mare.

 

De asemenea, au fost schimbați din funcția de subprefect în județul Alba — Cornel Murg și în județul Bistrița-Năsăud — Ovidiu Victor Frenț.

 

***

 

Premierul Ciolos a cerut saptamanile trecute o analiza a performantelor mai multor functionari, ajungand la concluzia ca unii prefectii nu sunt suficienti de buni pentru functia pe care o ocupa, anunta ziare.com


Cioloş a sustinut inca de la debutul mandatului sau ca functionarii publici ar trebui sa fie numiti si evaluati conform unor criterii de performata, asemanatoare celor de la Bruxelles.


Premierul spunea ca isi doreste ca persoanele numite in locul prefectilor sa nu aiba legaturi politice, ci sa obtine functia pe baza realizarilor profesionale.
 

Dacian Ciolos a declarat acum cateva zile ca unii prefecti vor fi schimbati din functii, deoarece e necesara o reformare a sistemului administrativ din Romania. "Prefectii se afla in evaluare, o parte din ei vor fi schimbati din cauza lipsei de performanta. Prefectii care vor sa se implice in alegeri vor fi invitati sa isi paraseasca posturile. La fel si in cazul functionarilor publici. Consider ca este nevoie de o reformare a sistemului administrativ din Romania", declarat Ciolos pe 8 februarie, la "Ora prim-ministrului" din Camera Deputatilor.

 

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat acum cateva zile ca premierul va schimba un „număr semnificativ” de prefecți: „A fost o trecere în revistă a activității lor (a prefecților — n.r.) și o analiză a comportamentului, atât în ceea ce privește capacitatea de a reacționa, cât și dorința de a nu se implica politic în campania electorală. Sigur că această evaluare s-a făcut, vor urma în cel mai scurt timp, probabil până la finalul lunii, schimbări care vor viza un număr semnificativ de prefecți”, a spus Suciu, conform Digi 24.

 

El a explicat că Guvernul nu va putea să facă, în timpul scurt pe care îl are la dispoziție, o procedură de angajare prin concurs. „Deci va fi o numire a prefecților noi pe baza unei selecții între înalții reprezentanți ai Guvernului sau persoanele care s-au remarcat printr-o activitate de gestiune a administrației publice și care nu sunt implicați politic în perioada care va urma. Așadar, în cel mai scurt timp, vom avea un număr semnificativ de prefecți schimbați”, a mai spus Suciu.

 

***

 

Ciolos si-a anuntat intentia de a reforma administratia inca din prima sedinta de guvern :

 

"O sa-l rog pe domnul vicepremier Dancu, legat de unul din obiectivele principale din programul guvernului, sa ne gandim in perioada imediat urmatoare la principiile acestei reforme administrative, sa vedem de unde pornim. Stiu ca exista deja legislatie privind imbunatatirea actului administrativ si in ideea noastra de reforma administrativa, de crestere a calitatii actului administrativ, as vrea sa pornim de unde suntem, sa vedem ce legislatie avem si cum sa o punem intr-un cadru mai coerent si sa incepem cat mai repede si cu acest lucru", a anuntat in 19 noiembrie 2015, noul premier Dacian Ciolos, citat de Hotnews.
 

In prima sedinta de guvern a noului cabinet, Ciolos a declarat si ca vrea sa realizeze o legatura intre proiectul bugetului de stat pe 2016 si reforma administrativa. Seful executivului i-a cerut ministrului de Finante, Anca Dragu Paliu, sa pregateasca pentru sambata o prima prezentare a proiectului de buget. 



"E important pentru mine sa mergem repede cu acest proiect de buget si, in paralel, sa avansam si cu planurile de masuri, care decurg din programul de guvernare, pe care sa le legam de proiectul de buget, sa existe o coerenta intre bugetul pe care il pregatim pentru anul mandatului pe care il avem si planurile de masuri sectoriale. Si aici as vrea sa subliniez in primul rand legatura dintre unele masuri bugetare care vor fi introduse in proiectul de buget privind salariile, in masura in care acest lucru va fi posibil, si reforma administrativa, pentru ca as vrea sa discutam in paralel de aceste lucruri. Cum facem sa utilizam resursele salariale pentru a creste calitatea actului administrativ. Mi se pare ca e nevoie de o legatura intrinseca intre aceste doua aspecte, daca vrem sa avem performanta", a afirmat Dacian Ciolos, confrom sursei citate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22