Premierul Cîțu: Datele publicate de Ministerul Sănătății trebuie furnizate corect și legal

Laurentiu Gheorghe | 09.03.2021

Premierul Florin Cîțu intervine în disputa dintre Ministerul Sănătății și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță: „Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date eronate”

Pe aceeași temă

„Susțin transparentizarea informațiilor de către toate autoritățile statului. Oamenii trebuie să știe date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare și despre orice altă informație de interes public. (...) Este normal să fac verificări în legătură cu sesizările pe care le primesc. (...) Sunt de acord cu transparentizarea informațiilor de interes public, cu mențiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare. Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme”, a scris premierul, care face trimitere la o captură „relevantă” cu datele publicate de minister.

Florin Cîțu susține că încă nu a fost demarat un control și că în momentul în care va lua o decizie, va anunța public.

Reacția lui Florin Cîțu vine după ce luni i s-a cerut să verifice modul în care Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a publicat date despre pandemie și despre campania de vaccinare. Datele publicate de minister conțin inclusiv informații despre personalul din armată și din alte instituții ale statului, date care au nevoie de avizul instituțiilor pentru a fi publicate.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Digi24.ro, prin publicarea datelor respective, ministrul Vlad Voiculescu ar fi intenționat se reia o temă pe care, în trecut, a mai avut un conflict atât cu premierul, cât și cu coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, cea a vaccinărilor făcute „peste rând”.

La rândul lui, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare.

Gheorghiță a precizat că aceste date trebuie validate înainte de publicare pentru că pot fi erori care pot genera o serie de interpretări greșite, cum ar fi că se vaccinează în afara platformei.

„Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei. Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (...) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală.” a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Am făcut o informare premierului legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate. Solicitarea a fost a premierului. Problema, din calitatea mea de președinte al comitetului de vaccinare, toate aceste informații necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online pentru că pot fi erori care se corectează cu o întârziere de 24 de ore și pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care nu sunt validate”, a mai declarat Gheorghiță.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe Facebook după anunțul premierului Florin Cîțu. Voiculescu susține că nu există niciun conflict între el și Florin Cîțu și că premierul a fost interpelat pe acest subiect de către o instituție a statului și a solicitat Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată: "Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".

Reacția integrală a lui Vlad Voiculescu:

  1. Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu.

  2. Transparența nu este negociabilă. Am deschis ușa cabinetului de ministru și am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparență atunci când eram în societatea civilă și, mai apoi, din opoziție. Am cerut transparență atunci când guvernul ne mințea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la “Colectiv". Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde.

  3. Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb - în măsura în care pot.

  4. Transparența și democrația sunt inseparabile. România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ - "Open Government Partnership", al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate , că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.

  5. Transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred. În țara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalți și sub 15% au încredere în Guvern și în Parlament, transparență este o promisiune de onestitate față de oameni și de încredere între cetățenii plătitori de taxe și impozite și autoritățile plătite astfel. În plus, pentru a reuși să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar și de cooperarea dintre instituții și cetățeni. Pentru ca aceasta cooperare să funcționeze, este important ca cetățenii să știe clar ce face guvernul oricând este posibil.

În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal.

PS Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22