Premierul Cîțu prezintă în Parlament PNRR, planul de 29,2 miliarde de euro din fonduri UE

Redactia | 26.05.2021

Premierul Florin Cîțu prezintă miercuri de la ora 13.00 în fața plenului reunit al Parlamentului detaliile Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe aceeași temă

Premierul Florin Cîțu prezintă miercuri de la ora 13.00 în fața plenului reunit al Parlamentului detaliile Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR). Planul prevede o alocare maximală de 29,2 miliarde euro din fonduri europene (granturi nerambursabile și împrumuturi) pentru proiecte guvernamentale.

Transmisia LIVE din Parlament:

Declarațiile premierului Florin Cîțu:

  • Am tot fost acuzat că nu vreau să prezint PNRR în fața Parlamentului. Astăzi sunt aici, pentru că am fost invitat procedural, și le vorbesc în primul rând românilor

  • PNRR – unele intepretări au fost eronate și întreținute artificial în spațiul public. E un program apărut în plină criză, ca răspuns la ea. Liderii UE au văzut cum a reacționat economia fiecărei țări la criza pandemiei și au venit cu acest plan de investiții. E un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, el vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Acest plan a fost aprobat de Comisia Europeană, Parlamentul European. Nu facem reforme pentru că ni le cere cineva, ci pentru că România are nevoie de ele.

  • Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR – le spun mai ales colegilor din Opoziție – pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse

  • PNRR are o componentă ”verde” de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România.

  • PNRR garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de-acum încolo. Rezultatele se vor vedea în buzunarele tuturor românilor

  • România atrage prin PNRR 29,2 miliarde euro în 4 ani pentru investiții. E un efort mare pentru orice țară. Rolul meu a fost să-i asigur pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat privind strategia fiscal-bugetară, va corecta greșelile din trecut, va elimina risipa banului public, va face corelație între performanță și venit în administrația publică, va reforma companiile de stat.

  • Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor și a pensiilor sau alte scenarii apocaliptice. Dimpotrivă, reforma înseamnă administrarea eficientă a banilor publici. Un alt obiectiv al PNRR: toate zonele din România vor beneficia de investiții, nu doar anumite zone. Suma totală de 29,2 miliarde euro: România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape, pentru a prinde din urmă alte țări dezvoltate.

  • România are nevoie de investitori. Vom putea implementa PNRR cu investitori, în principal românești.

  • Unde se duc acești bani? Managementul apei – circa 2 miliarde euro. Împăduriri 1,3 miliarde euro. Managementul deșeurilor 1,1 miliarde euro. Transport – 7,6 miliarde euro. Energie regenerabilă – rețele de gaze și hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Cloud guvernamental, digitalziarea administrației publice – 2 miliarde de euro. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 milairde euro. Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro, da, vom face spitale noi. România Educată – 3,6 miliarde euro. Așa se distribuie banii în acest proiect.

  • Reformele asumate sunt cele cu care am mers și în campania electorală: reforma pensiilor, a companiilor de stat, administrației publice, justiție, transport fără emisii de carbon, energie regenerabilă.

Context: Tot miercuri, parlamentul reunit are în program un vot pe marginea deciziei privind resursele proprii ale UE, un vot la care e nevoie de prezență de două treimi dintre parlamentari, și pe care PSD l-a boicotat până acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22