Premierul Orban renunță la unele OUG-uri adoptate în seara dinaintea demiterii Guvernului

Laurentiu Gheorghe | 13.02.2020

Două ordonanțe de urgență, dintre cele adoptate în ședința maraton din 4 februarie, cele referitoare la fondurile europene și alegerile anticipate, sunt retrase de la publicarea în M.O.

Pe aceeași temă

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi în debutul ședinței de guvern, că retrage de publicarea în Monitorul Oficial ordonanța de urgență referitoare la fondurile europene. El a invocat „pârâcioșii” care fac rău României la Bruxelles și care ar bloca aplicarea actelor normative.

Astfel, el i-a cerut ministrului interimar al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, sa inlocuiasca aceste OUG cu proiecte de lege, hotarari de guvern sau ordine de ministru.

„Din acest motiv, vă solicit de la fiecare dintre voi măsuri să pregătiti soluții de reglementare. Acolo unde este nevoie de lege, pregatiti proiect de lege si inaintam proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare.

Unde nu este nevoie de proiect de lege, stiu ca lansarea programului de extindere a distributiei de gaze, cel putin pe exercitiul financiar actual, se pot realiza acte normative care sa nu aiba forta unei legi si peste tot unde puteti reglementa prin hotarare de guvern sau ordin de ministru sa procedadti in consecinta”, a subliniat Orban.

Ordonanța cu pricina ar fi schimbat radical arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune din viitorul cadru financiar al UE (2021 – 2027). Problema este că prin actul normativ se prevede descentralizarea completă a gestionării fondurilor europene destinate comunităților locale. Descentralizarea însemna ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene, relatează G4Media.ro.

Problema semnalată de Ministerul Justiției în avizul dat e că aceste Agenții de Dezvoltare Regională sunt acum ONG-uri (fondate de primării și consilii județene) care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management (AM), pentru că pot deveni autorități de management doar autoritățile publice.

Or, arată Ministerul Justiției, cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) nu pot deveni autorități publice decât prin modificarea Constituției, care în acest moment nu prevede existența unor autorități publice la nivel regional, ci doar la nivel central sau de județ.

O a doua ordonanță, care cel puțin este întârziată de la trimitere spre publicare în M.O., este cea pentru organizarea alegerilor anticipate, a declarat tot joi, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

„Actele normative adoptate de guvern exista atât timp cat sunt publicat in Monitorul Oficial. Nu sunt publicate in Monitorul Oficial, nu există”; a zis Ionel Dancă. Întrebat care mai este urgența dacă OUG nu este trimisă pentru publicare în MOF, acesta a răspuns: „Pai urgenta ramane. Si poate fi reglementata prin OUG sau alta procedura parlamentara de urgenta (...) Cine a zis ca nu vrem sa o publicam? Eu zic sa aveti rabdare”.

Când a fost intrebat daca inseamna ca nu se mai trimite OUG la publicare in MOF si se va merge pe proiect de lege in Parlament, Ionel Dancă a indicat că nu vrea să discute despre „scenarii”. „Eu pot sa va raspund despre ce se intampla, nu despre ce s-ar putea intampla”, a indicat acesta.

Impedimentul este unul singur: „Trebuie luata o decizie la nivelul premierului ca sa fie trimis la publicare”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22