Premierul Ponta, despre concentrarea a 26 de Ordonante intr-una singura: Absolut necesara. Daca va fi cazul, VOM MAI DA. In Romania, cine tipa mai tare are dreptate

T.d. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta le-a reprosat, miercuri, membrilor Cabinetului faptul ca nu au explicat importanta Ordonantei de Urgenta privind modificarea a 26 de acte normative, despre care seful Executivului spune ca era absolut necesara.

"Săptămâna trecută am adoptat OUG numărul 2 cu măsuri fiscal bugetare. Ca de obicei, nimeni nu citeşte ordonanţa, toată lumea e contra. (...) Am dat două ordonanţe anul acesta. Dacă va fi cazul, vom mai da, dar cea cu măsuri fiscal bugetare era absolut necesară şi nu înţeleg această opoziţie oarbă şi surdă la lucruri extrem de importante", a spus Ponta la inceputul sedinte saptamanale de Guvern.
 

("Daca va fi cazul, vom mai da", Victor Ponta despre Ordonante)
 

Premierul le-a cerut ministrilor sa iasa public cu explicatii fata de prevederile Ordonantei, deoarece, dupa cum a aratat, “in Romania cine tipa mai tare are dreptate”.

"Cred că este şi constituţional şi era şi urgent să dăm 2% la Cultură pentru că tot săptămâna trecută în felul ăsta am aprobat bugetul la Loterie”, a spus Ponta la Guvern, potrivit Evenimentul Zilei.
 

Ponta si "cheltuielile" DNA

Premierul a criticat membrii Cabinetului sau pentru ca “nu iesiti sa spuneti” ce prevede Ordonanta in cauza. Vizat in acest caz a fost ministrul Culturii.

Domnul ministru Vulpescu, dacă nu ieşiţi să spuneţi că e vorba de 2% la Cultură, îl abrogăm, că dvs l-aţi propus. (...) La fel, prin această ordonanţă am dat la DNA şi la DIICOT dreptul de a face anumite cheltuieli. Dacă opoziţia sau ONG-urile nu sunt de acord să dăm voie la DNA şi la DIICOT să facă cheltuieli, să spună! Am dat posibilitatea fiscal bugetara să continuăm activitatea şi să asigurăm toate condiţiile de muncă şi de mediu pentru RAAN (Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare - n.r). Era foarte urgent, nu urgent, era extraordinar de urgent. Eu îmi fac datoria să explic, dar dacă nu explicaţi fiecare ministru în parte că în acea ordonanţă cu măsuri fiscal bugetare am rezolvat probleme punctuale urgente şi absolut constituţionale... în România cine ţipă mai tare are dreptate, nu cine are dreptate cu adevărat", a spus Ponta.

  • Concret, este vorba despre 26 de Ordonante concentrate intr-una singura, o incercare a Guvernului Ponta de a reduce numarul acestor acte normative, pentru care a primit critici in trecut. OUG nr. 2/2015, publicata vineri seara in Monitorul Oficial, cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele.


Liberalii acuza un abuz

Concentrarea a 26 de Ordonante de Urgenta intr-una singura este un abuz fara precedent din partea premierului Victor Ponta, sustin liberalii. Potrivit PNL, seful Executivului a sfidat, in acest mod, recomandarile Comisiei Europene (CE) si pe cele ale Comisiei de la Venetia.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de PNL, "premierul Victor Ponta persista in practici antidemocratice de eludare a Parlamentului, promovand acte normative in mod netransparent ce risca sa ofere noi precedente de abuz".

Potrivit liberalilor, prin acest gest politic seful Executivului anuleaza "toate asa-zisele bunele intentii anuntate chiar in fata Parlamentului despre parteneriatul institutional".
 

O parte din Societatea Civila cere demisia premierului

Mai multe organizatii neguvernamentale cer demisia premierului Victor Ponta. ONG-urile solicita, de asemenea, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG prin care Executivul modifica 26 de acte normative din diverse domenii de activitate.

Potrivit unui comunicat de presa, organizatiile semnatare sustin ca, desi aparent este doar a doua Ordonanta de Urgenta din 2015, OUG 2/2015 cuprinde in realitate 26 de ordonante de urgenta si a fost publicata direct in Monitorul Oficial, vineri, fara a fi publicata in prealabil pe site-ul Guvernului, in dezbatere publica.

ONG-urile acuza ca acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze "abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi" şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană.

"Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului", arată cele 12 organizaţii neguvernamentale.

Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub - resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22