Premierul Ponta pretinde ca NU STIE NIMIC despre modificarea Codului de Procedură Penală desi semnatura sa apare pe avizul negativ dat de Guvern pe acest proiect

P.c. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a negat ca ar sti ceva despre modificarile Codului de Procedură Penală propuse de senatorul PSD, Şerban Nicolae. "Nu cunosc proiectul de care mă întrebați" a spus Victor Ponta. Romania Libera a descoperit insa, pe site-ul Senatului României avizul negativ dat de Guvern pe acest proiect de lege. La finalul documentului, în dreptul numelui premierului, apare şi semnătura premierului.

 

Documentul are pe prima pagină scris, în partea dreaptă sus, numărul 349 din data de 6 martie 2015, iar mai jos apare o ştampilă cu antetul Palatului Parlamentului/Senat cu numărul de înregistrare 84 din data de 13.03.2015.

 

Un grup de senatori PSD pregateste modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat maximul masurilor care pot fi luate fata de politicienii anchetati pentru coruptie va fi arestul la domiciliu. Prin urmare, acestia nu vor mai putea fi incatusati, arestati sau adusi cu mandat. Pe de alta parte, noile modificarile introduc un "arest sever", care se va aplica in cazul infractiunilor contra vietii, de vatamare corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism, coruptia nefiind prezenta printre acestea.

 

CITITI SI: Senatorul Serban Nicolae (PSD) sustine ca CSM are o atitudine de TAFNA si CARCOTASI in privinta proiectului legislativ care vizeaza modificarea procedurilor penale

 

Proiectul de lege se află la Comisia Juridică din Senat, primind aviz negativ de la Guvern si un aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului. Modificările încep cu articolul 202, referitor la "scopul, condițiile generale de aplicare și categoriile măsurilor preventive."

 

Potrivit inițiatorilor, arestarea preventivă se dispune în următoarele două forme: arestul la domiciliu sau arestul sever, ultimul fiind un concept nou introdus care nu există în vechiul Cod de Procedura Penală.  

 

La art. 208, se întroduc două alineate noi, având următorul cuprins:  


"(5) Inculpatul față de care s-a dispus una din măsurile prevăzute la art 202 alin (4) lit. a), d) și e), nu este încătușat în nici o împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violentă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus măsurii dispuse.  

 

CITITI SI: RFI: Georgica Severin (PSD): Actualul cod penal ajuta procurorii sa ii oblige pe cei acuzati sa denunte la randul lor alte persoane


 (6) Măsurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spațiul public, trebuie să fie proporționale cu pericolul concret pentru ordinea publică apreciat potrivit art. 223".  

 

Context
 

Senatorul PSD Georgica Severin a declarat, vineri, 20 martie, la Consiliul National al PSD, ca s-a gresit cu Codul Penal "asumat al domnului Predoiu" si a cerut juristilor din PSD sa prezinte propuneri de modificare a acestuia si a Codului de Procedura Penala, "fara jena ca vor tipa unele ambasade".


"As vrea foarte mult ca noi, ca un partid de stanga, sa intelegm ca s-a gresit cu acel Cod Penal asumat al domnului Predoiu, iar juristii nostri sa vina cu propuneri prin care, fara jena ca vor tipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiati de vechea putere, s-o spunem extrem de clar ca avem nevoie de legi care sa faca dreptate si nu razbunare", a declarat senatorul PSD.
 

"Invit pe juristii nostri sa se aseze pe Codul Penal si pe Codul de Procedura Penala si sa vina cu propuneri, sa le votam. Nu sa spunem ca, daca ne legam de asta, avem probleme", a adaugat el.
 

CITITI SI: Georgica Severin (PSD) cere schimbarea codurilor penale, fara teama de ambasade: Legi care sa faca dreptate, nu razbunare

 

Nu este singurul lider PSD care a pus in discutie modificarea Codului Penal. Tot la Consiliul National PSD, primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, a pus in discutie modificarea modului in care este definit abuzul in serviciu.  Vasilescu a mentionat ca nu crede ca exista vreun primar in sala care sa nu fi avut o plangere pentru un abuz in serviciu.
 

"Am concediat mai multi angajati dupa ce am avut cunostinta ca modificau in calculator amenzile, le stergeau din calculator si banii ii bagau in buzunar. Au castigat in instanta toti, apoi au facut plangere impotriva mea pentru abuz in serviciu si dupa alte cateva luni politia pentru frauda fiscala i-a saltat pe toti. Cine a gresit? Eu ca i-am dat afara, instanta ca mi i-a dat inapoi sau politia ca i-a saltat? Asta inseamna ca avem o problema in legislatie. Astazi s-a votat in unanimitate ca orice primar si asa mai departe trimis in judecata sa-si piarda calitatea de membru de partid sau sa fie suspendat. Domnule prim-ministru, s-ar putea sa ne trezim in situatia in care nu vom mai avea in nicio functie de conducere primari, presedinti de consilii judetene, pentru ca, asa cum v-am spus, nu exista posibilitatea pe legislatie asa cum este acum sa scapi de o plangere penala pentru abuz in serviciu", a aratat Olguta Vasilescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22