Premierul Ponta, trimis in judecata de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată

Paul Cristescu | 17.09.2015

Premierul Victor Ponta a fost trimis astazi in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari. Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor.

Pe aceeași temă

 

DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic.

 

Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul lunii septembrie, referitor la posibila evoluție a dosarului penal Rovinari – Turceni, că în urma unei eventuale trimiteri a sa în judecată președintele nu are niciun drept constituțional să îl suspende din funcție. Ponta a declarat, la Antena 3, că nu are de gând să plece de la Guvernare până la alegerile din 2016."Sunt alegeri la anul, eu nu mai candidez pentru funcţia de prim-ministru, au timp să se pregătească, să aflăm şi noi ce vor să facă. Deocamdată am înţeles că vor să organizeze alegerile, domnul Blaga. Ok. Mai departe ce vor să facă? Să se gândească şi ei până la anul, poate ne spun", a spus Ponta, citat de Agerpres.

  

Premierul a repetat că nu va demisiona din funcția pe care o deține atât timp cât coaliția de guvernare îl susține, el punctând totuși că nu dorește să mai rămână pe postul de premier și după 2016, dar că ia în calcul o nouă candidatură la Camera Deputaților. El a explicat că nu părăsește Palatul Victoria cât timp are susținerea majorității parlamentare dar ar ceda locul, dacă Gabriel Oprea ar dori să preia această funcție de prim-ministru.

 

CITITI AICI comunicatul integral al DNA

 

Premierul Ponta a depus la DNA o hotarare a Curtii Europene de Justitie

 

Victor Ponta, primul ministru al Romaniei, a mers acum cateva zile la DNA pentru a depune niste documente legate de dosarul sau. Premierul a precizat ca a venit pentru a vorbi cu procurorul. Seful Executivului s-ar fi prezentat din proprie initiativa, fara a fi chemat la audieri, conform ziare.com


Victor Ponta a spus ca a venit pentru a depune "un document foarte important". Prim-ministrul a iesit din sediul DNA dupa doar cateva minute, subliniind ca a depus documente ce contin o decizie a Curtii Europene de Justitie, privind prestarea de servicii pentru cabinete de avocatura, astfel incat un avocat poate fi platit chiar daca nu a prestat servicii.
 

"Din punctul de vedere al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, nu avem un caz aici. Nu a avut timp sa ma primeasca acum (procurorul - n.red.), probabil ca va studia documentul si dupa ce il studiaza ma cheama. Speram sa si vorbesc cu procurorul, sa ii explicam. Dar neavand timp, o sa vin cu alta ocazie", le-a spus Ponta jurnalistilor.

 

Ponta este cercetat de DNA în dosarul "Rovinari-Turceni" pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor, la data faptelor avocat, iar Dan Șova pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

 

Victor Ponta cere disjungerea dosarului sau din dosarul Turceni-Rovinari

 

Prezent in 3 septembrie la DNA, Victor Ponta a spus la iesire ca i-a cerut procurorului sa disjunga dosarul sau din dosarul mare “Rovinari-Turceni”, pentru ca dosarul sau sa fie rezolvat mai repede. "Am venit așa cum este normal, ca orice cetățean. Mi-am spus punctul de vedere. Domnul procuror m-a întrebat, am răspuns la absolut toate întrebările. Așa e normal. (...) A rămas un singur lucru pe care probabil o să vi-l comunice și procurorul. Am făcut o cerere ca situația mea să fie disjunsă, că nu are legătură cu dosarul mare, ca să se rezolve mai repede, într-un fel sau altul. Eu cred că este interesul și al meu și al Parchetului și al opiniei publice să nu stea bucățica mea în dosarul mare. Dacă procurorul va accepta, atunci foarte repede o să avem o soluție. Repet, o discuție civilizată. Am spus tot adevărul, tot ce știu", a declarat Ponta, dupa aproximativ doua ore de audieri, potrivit Agerpres.

 

DNA Prejudiciul in dosarul lui Victor Ponta este de peste 50 000 de lei. Premierului i s-a pus sechestru pe un apartament

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anuntat in 19 august, in urma audierii premierului Victor Ponta, că prejudiciul in acest dosar este de peste 50.000 de lei, fiind rezultatul unor operaţiuni fictive de peste 181.000 de lei, a transmis atunci stiripesurse.ro

 

Procurorii au aratat ca, in urma finalizării raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor –Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei și i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului.

 

Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor –Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei.

 

Context

 

În 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat la DNA, unde a fost anunțat că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile și că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce îi aparțin în dosarul Rovinari—Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

 

Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat,premierul prevalându-se de dreptul la tăcere, astfel că nu a dat o declarație în fața procurorului.

 

Premierul Romaniei este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari.

 

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

 

Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

 

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22