Premierul Suediei anunță menținerea pe agenda UE a chestiunii extinderii spațiului Schengen

L. G. | 17.01.2023

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, țară care deține președinția UE a afirmat marți în Parlamentul European că extinderea Schengen cu România și Bulgaria va figura pe Ordinea de Zi a Consiliului.

Pe aceeași temă

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, a scris marţi pe Facebook că în Parlamentul European, premierul Suediei a anunţat că înţelege dezamăgirile României şi Bulgariei, pe care le consideră justificate şi nu ezită să spună ca doreşte să pună pe Ordinea de Zi în Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe preşedinţia suedeză.

Şi liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac a ţinut să facă cunoscut anunţul Suediei în plenul Parlamentului European. ”Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spaţiului Schengen. Stiu că asta aşteaptă România şi Bulgaria. Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a spus el.

Și europarlamentarul Vlad Botoș a salutat, într-o declarație pentru G4Media.ro, faptul că premierul Suediei a declarat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg că Suedia susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și este dispusă să pună acest subiect pe agenda Consiliului Uniunii Europene în următoarele luni, atât timp cât deține președinția rotativă.

”E un semnal politic măcar că încă există voință la nivel european”, a precizat Botoș

Declarația premierului suedez, Ulf Kristtersson în plenul Parlamentului European:

  • „Apreciez așteptările voastre mari și înțeleg dezamăgirile unora când vine vorba de aderarea la spațiul Schengen. Suedia înțelege că România și Bulgaria doresc să intre în Schengen și dorim să punem acest subiect pe ordinea de zi în Consiliu”

Context

Suedia a preluat la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar priorităţile evidenţiate de Stockholm în agenda sa, nu includeau în mod expres extinderea zonei de liberă circulaţie.

România a încercat să obțină de la Suedia o promisiune fermă privind mențnerea pe ordinea de zi a chestiunii aderării la Schengen în 2023, iar ministrul suedez al Justiției a declarat în acest sens că Suedia și-a „prezentat oficial poziţia şi la Bruxelles” potrivit TVR.

„Suedia susţine extinderea spaţiului Schengen şi ne-am prezentat oficial poziţia şi la Bruxelles, anul trecut în decembrie. Trebuie să gasim o soluţie ca discuţiile să avanseze. Preşedinţia noastră va începe să discute cu oamenii, cu toate statele membre, ca să încerce să afle ce putem face ca să relansăm subiectul pentru a ajunge la o decizie. Şi sunt sigur că vom putea face asta de o manieră constructivă”, a declarat Gunnar Strommer, ministrul de Justiţie al Suediei.

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului.

Bulgaria avansează data de 1 octombrie pentru intrarea în Schengen

Ministrul interimar al afacerilor externe din Bulgaria, Nikolai Milkov, care a fost audiat în cadrul Comisiei de politică externă a parlamentului de la Sofia, a declarat miercuri că 1 octombrie este data care „s-ar putea prefigura eventual” pentru aderarea Bulgariei la Schengen.

Reamintim că aderarea României la Spațiul de liberă circulație Schengen depinde și de acceptarea Bulgariei, cele două țări fiind luate împreună în acest proces de extindere.

„Suedia sprijină extinderea Spaţiului Schengen, care a fost confirmată şi după alegerile de acolo”, a adăugat Milkov, informează Rador.

Şeful diplomaţiei bulgare a purtat o discuţie cu ambasadorul Suediei în Bulgaria: „M-a asigurat că Suedia va continua să lucreze pentru extinderea Spaţiului Schengen, iar faptul că această prioritate nu figurează în mod oficial nu înseamnă că Suedia nu va sprijini dezvoltarea procesului de extindere Schengen”, a explicat ministrul de externe.

Urmează ca Ţările de Jos să clarifice ce anume se aşteaptă să vadă în viitorul raport privind Bulgaria şi pregătirea Ministerului Afacerilor Externe pentru a răspunde la toate întrebările în cadrul inspecţiei: „Sisteme electronice, munca serviciilor consulare, orice verifică acestea, trebuie să în conformitate, şi nu de astăzi, ci de la data posibilei noastre aderări, care ar putea fi 1 octombrie", a menţionat ministrul Nikolai Milkov.

Suedia așteaptă acordul Austriei și Olandei

Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a declarat săptămâna aceasta că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării celor două state.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul în care urmează să procedeze în viitor. „Aceasta, desigur, include cele două țări afectate, precum și țările care au arătat că au o problemă legat de acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el, citat de BNR.

„Noi am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliul JAI. Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a subliniat Danielsson.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar pentru România doar Austria se opune. Pentru a se ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitate din partea țărilor membre. Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, anul acesta se poate aștepta o soluție la această problemă cel târziu până în luna octombrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22