Premierul Victor Ponta sesizeaza Avocatul Poporului cu privire la Ordonanta bunurilor confiscate semnata de el. Centrul de Resurse Juridice: O premiera legala

T.d. | 20.04.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a sesizat vineri Avocatul Poporului, premierul Ponta a cerut, luni, aceleiasi institutii sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta nr. 7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate.

In solicitarea adresata Avocatului Poporului, premierul arata ca guvernul este hotarat sa rezolve problema cresterii gradului de valorificare a bunurilor confiscate si un act normativ care sa raspunda "tuturor exigentelor legii fundamentale si interesului public".

Radu Nicolae, manager de programe la CRJ, a declarat  ca este "o premiera legala in Romania, ca un premier sa-si atace propria ordonanta de urgenta si sa ceara Avocatul Poporului sa-i conteste constitutionalitatea".

"Asta inseamna ori ca mecanismele de cooperare interministeriala din cadrul guvernului nu functioneaza, adica nu stie stanga ce face dreapta. Ori ca premierul vrea sa puncteze, sa arate ca este dispus sa i se verifice constitutionalitatea propriilor ordonante", a explicat Radu Nicolae potrivit HotNews.

La randul ei, Georgiana Iorgulescu, director CRJ, considera ca demersul premierului este impotriva ratiunii pentru care a fost instituit dreptul la sesizare:

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) il acuza pe premierul Victor Ponta ca vrea sa ascunda de opinia publica bunurile confiscate de la infractori, printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG nr. 7/15.04.2015) neconstitutionala. CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la aceasta situatie.

CRJ sustine ca guvernul a stabilit "in mod netransparent si neconstitutional" ca bunurile imobile confiscate pot fi atribuite insitututiilor publice printr-o Ordonanta de Urgenta, ce poate servi ca exemplu de proasta legiferare deoarece nu sunt stabilite: criteriile pentru atribuirea imobilelor, scopurile in care pot fi folosite acestea si regulile de monitorizare a folosiri si intretinerii acestora.

In data de 16 aprilie 2015 in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr.7 din 15 aprilie 2015, privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate, in care se arata ca bunurile imobile intrate, prin confiscare, in propietatea privata a statului pot fi transmise in domeniul public al statului si in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes national sau a regiilor autonome la solicitarea acestora.

Valoarea bunurilor este stabilita potrivit art. 6 alin. (3) din OUG nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate in propietatea privata a statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22