Pe aceeași temă
Prognoza publicată de Executivul comunitar este un exercițiun constant pe care Bruxellesul îl face în vederea obținerii de estimări fiscal-economice pentru toate statele membre. Cu o creștere solidă a Produsului Intern Brut, o inflație negativă și o urcare a datoriei publice generale cu 1,5%, până la 40,5% din PIB, economia românească prezintă atât plusuri, cât și deficiențe.
Un capitol special în prognoza CE îl are piața muncii. Bruxellesul estimează o continuare a trendului descendent în ce privește șomajul, pe fondul creșterii economice robuste. Cifrele prezentate de Comisie indică o scădere a ratei șomajului, de la 6.7% în 2015, la 6,5% în 2017.
“Ritmul angajărilor e proiectat să crească în perioada analizată”, punctează Executivul comunitar; “Creșterea cu 19% a salariului minim în 2016 e așteptată să ducă la costuri pe muncă pe ansamblu mai mari. Mărirea salariilor va crea un decalaj parțial în ce privește recentele beneficii în productivitate, prin urmare va cântări asupra competitivității”.
(Sursa: Comisia Europeană)
Autoritățile române și-au propus cifra de 70% ca rată de ocupare a forței de muncă la nivelul țării, până în 2020. Guvernul a aprobat miercuri un Memorandum în acest sens. E vorba despre un Memorandum pentru constituirea unui grup de lucru interministerial în vederea implementării politicii de ocupare a forței de muncă. Atât prin menținerea locurilor de muncă existente, cât și prin crearea unor noi locuri de muncă.
Strategia publicată de Executiv are în vedere o țintă de 70% ca rată de ocupare la nivel național. Astfel, concentrarea eforturilor va fi direcționată în câteva puncte. După cum urmează:
· Întărirea capacității Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă;
· Revizuirea legislației referitoare la sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, salariul minim brut pe țară garantat în plată, ucenicia la locul de muncă;
· Dezvoltarea și evaluarea schemelor de stimulare a creării de noi locuri de muncă;
· Dezvoltarea și promovarea rolului comitetelor sectoriale;
· Întărirea rolului Inspecției Muncii.
Grupul de lucru interministerial va fi format din reprezentanți din ministerul Muncii, al Dezvoltării Regionale, Economiei, Finanțelor, Fondurilor Europene, Educației și Agriculturii, alături de Agenșia pentru Ocuparea Forței de Muncă .