Pe aceeași temă
„O țineam sus și tare că sunt Papesa Francisc. Oamenii râdeau de mine, evident. Dar eu am devenit supi și strigam peste tot că sunt discriminată, gen. Mă înțelegi?! Când biologia m-a trezit să merg la baie am descoperit că eram doar Papa Francisc. Iar când m-am trezit din vis am văzut că eram doar popa Francisc. Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat :))) Capisci?!”, a scris preotul catolic pe Facebook.
Mesajul vine în contextul controversei gen vs. sex din cartea de identitate electronică.
Președintele PNL sector 4, Pavel Popescu, unul dintre susținătorii lui Florin Cîțu în competiția internă din partid, critică modelul noilor cărți de identitate electronice.
Popescu este nemulțumit că pe acestea este trecut „gen” în loc de „sex”. Aceeași supărare au avut-o și cei din AUR, care consideră că acestă modificare are scopul de a „reeduca populația”.
„Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris Pavel Popescu, într-un mesaj pe Facebook.
Popescu este unul dintre reprezentanții aripii conservatoare din PNL. Acesta s-a opus introducerii educației sexuale în școli și a criticat adoptarea raportului Matic în Parlamentul European, răspândint un fake-news prin care se afirma că europarlamentarii au votat pentru ca bărbații să rămână gravizi sau să poată alăpta. „În urma votului celor de la Renew Europe din Parlamentul European, noi tații, putem împărți cu voi mamele, de astăzi, povara alăptării. Unii s-au smintit de tot”, scria Pavel Popescu, pe 25 iunie.
Cât despre noile cărți de identitate electronice, o poziție asemănătoare cu cea a lui Pavel Popescu au avut-o cei din AUR. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Alianței pentru Unirea Românilor, sunt puse mai multe întrebări despre noua carte electronică de identitate.
„Întrebări legitime cu privire la noile buletine: De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN? De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine? Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, scriu reprezentanții AUR.
Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că buletinul electronic, care are și funcție de document de călătorie, are steagul UE conform regulamentului adoptat în întregul bloc comunitar, dar și stema României.
De asemenea, reprezentantul MAI a precizat că steagul României împreună cu stema sunt elemente vizuale pe cartea simplă de identitate, care nu are funcția de suport electronic. Totodată, Giulescu a explicat că proiectul de HG prin care a fost reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020.
Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor a declarat, în cadrul conferinței de presă de miercuri, că va fi analizată posibilitatea schimbării mențiunii “GEN” cu “SEX”.
Potrivit acestuia, regulamentul UE prevede că suntem obligaţi să respectăm un standard ICAO - de a structura formatul documentului având în vedere nişte zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri.
"Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente - una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni - sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile", a afirmat Giulescu.
În ceea ce priveşte CEI s-a optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE, care sunt obligatorii, iar aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului, a adăugat el.
"Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot - ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului", a precizat Giulescu.
Directorul DEPABD a adăugat că documentul de identitate va putea să conţină orice fel de element considerat necesar.
"Aşteptăm propunerile dumneavoastră, vă mulţumim pentru cele care deja au fost formulate. Orice opţiune este posibilă, în acest moment, vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii şi este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie «sex»", a mai declarat Giulescu, citat de Agerpres.
Întrebat când vor fi disponibile noile cărţi de identitate, Giulescu a menţionat că acest lucru se va întâmpla după ce vor fi soluţionate toate aspectele discutate: "Nu mai devreme de nouă luni, dar nu mai târziu de 12 luni".