Presa britanică: Thatcher, Doamna de Fier, continuă să divizeze, ca şi în timpul vieţii ei

Fara Autor | 09.04.2013

Pe aceeași temă

 

 

Săptămânalul The Economist titrează "Cu un cap deasupra tuturor" şi reaminteşte evoluţia în timp a ideilor fostului premier şi subliniază convingerile sale de neclintit: "Pentru doamna Thatcher, sistemul ei era atât moral, cât și economic. Confrunta imperiile răului ale comunismului și socialismului. Multe lucruri au dus la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1989, dar claritatea convingerilor doamnei Thatcher a fost un factor vital", scrie Economist.

 

În cotidianul conservator Daily Telegraph, biograful oficial al fostului premier, Charles Moore, îi analizează atât punctele forte, cât și slăbiciunile. "Deși puternic conservatoare, aproape nostalgică, față de Marea Britanie și imperiul ei, doamna Thatcher privea către viitor", scrie Moore.

"Ce a greșit? Pentru că foarte multe au fost încercate, multe au eșuat", adaugă el, dând ca exemplu reformele de pe piețele bursiere, care au deschis calea exceselor ce ne asaltează în secolul al XXI-lea.

În schimb, cotidianul de centru-stânga The Guardian rămâne un critic acerb, concluzionându-și editorialul astfel: "Moștenirea ei este una a divizării publice, a egoismului privat și a cultului lăcomiei, care împreună încătușează mult mai mult spiritul omenesc, decât îl eliberează".

Săptămânalul de centru-stânga New Statesman scrie la rândul său: "Această revistă a fost în avangarda campaniei anti-Thatcher, dar ca majoritatea stângii nu a înțeles niciodată pe deplin forțele pe care le-a dezlănțuit". New Statesman spune că în final, înțelegerea lui Margaret Thatcher a însemnat crearea noului Partid Laburist condus de Tony Blair, cel mai de succes premier din istoria partidului.

 

În sfârșit, în cotidianul Independent, un ziar de obicei chiar mai de stânga decât Guardian, Andreas Whittam Smith, fondatorul și primul editor al publicației, este de părere că Margaret Thatcher a fost atât o eroină, cât și o figură disprețuită, dar care a reconstruit națiunea britanică.

Andreas Whittam Smith scrie că Thatcher este unul dintre cei doi mari premieri de după cele de-al doilea Război Mondial, primul fiind premierul Laburist Clement Attlee, care în perioada 1945–1951 a pus bazele statului bunăstării și a fost un mare adept al naționalizării.

Margaret Thatcher a fost aceea care după 1979 a sfidat consensul etatist postbelic, iar privatizarea a devenit pentru ea aproape un scop în sine. "De fapt, azi trăim în mare măsură în Marea Britanie a lui Thatcher", conchide editorialistul de la Independent.

Sursa: RFI.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22