Presa francofonă: România este exemplul perfect al suveraniștilor care se îmbogățesc pe seama UE

Redactia | 03.01.2019

Media de limbă franceză se arată îngrijorată de preluarea președinției rotative a UE de către România, care suscită „îngrijorătoare derive antieuropene” și „o bătaie de cap în plus pentru Europa”.

Pe aceeași temă

Cel mai critic la adresa României este Le Monde, de orientare socialistă, care a publicat un editorial intitulat „Îngrijorătoarele derive antieuropene la București”.

Influentul cotidian francez notează că România este pregătită din punct de vedere tehnic, dar problema este una politică: De la victoria în alegerile din 2016, PSD s-a lansat într-o vastă ofensivă împotriva justiției, cu un scop nemărturisit: acela de a-l scăpa de închisoare pe liderul său, Liviu Dragnea.

Potrivit sursei citate, Dragnea este în curs de a muta România în tabăra puterilor suveraniste din Europa Centrală, care nu ezită să slăbească statul de drept, pe modelul Poloniei și Ungariei. Iar Bucureștiul va trebui să decidă în lunile următoare dacă va înscrie pe ordinea de zi a Consiliului European procedura de sancționare față de Varșovia și Budapesta pentru afectarea independenței justiției.

Le Monde arată că, într-o țară profund europeană, PSD a reușit să avanseze ideea euroscepticismul, criticând Bruxellesul, iar discursul împotriva „influențelor din străinătate” găsește ecou în rândul populației sărace și rurale, în timp ce clasa medie și mai înstărită din zona urbană a obosit să iasă în stradă pentru a protesta.

Comisia Europeană nu a rămas tăcută, dar s-a ferit să declanșeze procedura Articolului 7, în lipsa unei majorități suficiente.

Și totuși, există mijloace de acțiune. După ce a sesizat Curtea de Justiție a UE, Comisia a reușit recent să oblige Varșovia să facă un pas înapoi în reforma care viza pensionarea judecătorilor de la Curtea Supremă. Această decizie și consecințele sale au fost atent observate de magistrații români, care au multe speranțe de la un astfel de recurs, arată Le Monde.

Cealaltă armă - banii. Cazul român este simbolul perfect al acestor suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE, criticând-o în același timp, subliniază Le Monde. Într-un dosar de corupție care îl vizează direct pe Liviu Dragnea, acesta este acuzat că a participat la fraudarea a 21 de milioane de euro din fondurile europene.

Serviciul antifraudă al Comisiei Europene a transmis dosarul justiției române și așteaptă acum decizia unor eventuale sancțiuni financiare. Dar puterea judiciară din România este sub presiunea executivului și ar fi periculos pentru Comisie să aștepte, arată Le Monde. „UE nu poate cu siguranță să împiedice unul dintre membri săi să asigure președinția rotativă, dar nu este obligată să se arate naivă în fața celor care o amenință din interior”, este încheierea acestui editorial, semnat Le Monde.

România, o bătaie de cap în plus pentru Europa

Le Parisien notează că România preia președinția UE pentru șase luni decisive pentru bătrânul continent.

„Deja mobilizată de Brexit (sfârșitul lui martie) și de avansul populismului, în condițiile în care alegerile europene bat la ușă în 26 mai, Europa are acum o altă grijă: de marți, trebuie să se acomodeze cu președinția României”, scrie cotidianul francez, care notează că este pentru prima oară când această țară preia președinția UE.

Potrivit sursei citate, PSD, moștenitorul Partidului Comunist și teoretic orientat spre stânga, „a efectuat în ultimele luni un viraj spre populism și naționalism, pe modelul vecinilor ungari și polonezi”, iar țara, care era până recent una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice voci față de Bruxelles. „Care nu mai avea nevoie decât de asta”.

Liviu Dragnea este descris de cotidianul francez drept omul forte de la București, care a fost împiedicat de o condamnare la închisoare cu suspendare să devină premier, fiind vizat în același timp de alte două proceduri judiciare pentru corupție. Aceste lucruri nu îl împiedică însă să tragă sforile guvernării în încercarea de a promova o reformă a sistemului judiciar pentru a reduce la tăcere judecătorii. Populația, exasperată, a ieșit masiv pe străzi.

Situația este cu atât mai complicată cu cât România este marcată de o coabitare tumultuoasă cu un președinte de centru dreapta opus guvernului, „foarte pro-europeanul Klaus Iohannis”, arată Le Parisien.

În iulie, Finlanda va prelua președinția rotativă a UE. „Dar, până atunci, cele șase luni sub președinția română se anunță foarte lungi”, mai notează cotidianul francez.

Courrier International preia un articol din presa italiană, scriind că România preia președinția rotativă a UE iar acest lucru nu este foarte liniștitor.

Și vorbim de un semestru care se anunță foarte încărcat: intrarea în vigoare a Brexitului și alegerile europene, asupra cărora planează amenințarea populistă și eurosceptică.

Cotidianul La Republica este cel puțin circumspect, notează courrierinternational.com.

România trăiește “un conflict permanent între, pe de o parte, majoritatea social-democrată condusă de Liviu Dragnea – 56 de ani, puternic și fără scrupule, de stânga - și, pe de altă parte, șeful statului, Klaus Iohannis, 59 de ani, de centru dreapta și pro-european.

Presa belgiană: O Românie coruptă la cârma Europei

Presa belgiană scrie ca îngrijorările Comisiei Europene faţă de preşedinţia semestrială a UE preluată de România sunt justificate. Printre argumentele invocate sunt obsesia pentru modificările din justiţie, proasta gestiune a fondurilor europene şi discursul agresiv antieuropean dovedit de foarte mulţi oficiali români. Agenda europeană este una mondială, spune un politolog belgian, şi nu are nimic de-a face cu salvarea corupţilor de închisoare.

Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice:Guvernul român este concentrat complet pe afacerile de corupţie din sânul guvernării şi încearcă să evite închisoarea pentru o parte dintre membrii săi. Este singurul lucru de care este interesat în prezent. Aşadar, pot exista îndoieli că afacerile europene vor avea prioritate, în timp ce unele măsuri de pe agenda Guvernului român riscă să fie sancţionate de Comisia Europeană”.

Profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea liberă din Bruxelles îi dă dreptate preşedintelui Comisiei Europene, după ce Jean Claude Juncker a declarat că executivul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce presupune să deţii preşedinţia europeană.

Jean-Michel De Waele: Obiectivul acestui Guvern este de a impiedica trimiterea la închisoare a unui anumit număr de politicieni sau miniştri, fie că aşteaptă o condamnare, fie că au fost condamnaţi, şi ca atare, să revizuiască sistemul judiciar din România, în afara standardelor UE. Este doar una dintre probleme, printre altele, ca gestionarea fondurilor europene, dar şi faptul că România nu este centrul lumii”.

Întrebarea, pentru analiştii politici, este cât va mai dura până când marile familii politice europene vor lua măsuri faţă de derapajele de la statul de drept, nu doar în privinţa României, ci şi a altor state ca Ungaria sau Austria.

Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice: „Partidul Social Democrat din România face parte din Partidul Socialiştilor Europeni, aşa cum Viktor Orban (cunoscut pentru poziţiile sale extremiste) este membru al Partidului Popular European. A venit vremea ca partidele politice belgiene, membrii marilor organizații sau ai marilor familii politice europene să ia măsuri ferme”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22