Presa germană: Căderea guvernului Cîțu este o înfrângere pentru președintele Iohannis

Laurentiu Gheorghe | 07.10.2021

Unul dintre cele mai importante ziare din germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, îl critică dur pe președintele Iohannis pentru criza politică din România și căderea guvernului Cîțu.

Pe aceeași temă

„Cert este că picarea guvernului este, de asemenea, o înfrângere politică pentru președintele României Klaus Johannis, proaspăt decorat cu Premiul «Carol cel Mare» la Aachen”, scrie corespondentul pentru sud-estul Europei, Michael Martens, în debutul articolului din Frankfurter Allgemeine Zeitung

Publicația mai notează că, în ciuda angajamentului său pentru nepartizanat pe care funcția de președinte al României i-o impune, Klaus Iohannis a făcut „campanie masivă” pentru Florin Cîțu în cadrul alegerilor pentru șefia PNL.

„Deși, în calitate de șef de stat angajat în mod real al nepartizanatului, Iohannis a făcut o campanie masivă pentru Cîțu în ultimele săptămâni. Președintele militase intens pentru ca Cîțu să fie ales noul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), cea mai mare forță din precedenta coaliție tripartită de la București”, se mai arată în analiza FAZ.

Ziarul german mai susține că PNL și Klaus Iohannis au pierdut respectul clasei de mijloc, care și-a pus speranțele în președinte și formațiunea politică care îl susține.

„Părți mari din clasa de mijloc românească, care și-a pus speranțele în președinte și în partidul care l-a susținut acum aproximativ doi ani, și-au pierdut în mod clar respectul (n.r. – față de șeful statului și PNL) în ultimele luni. Pare puțin probabil ca Iohannis să reușească să-l aducă pe apropiatul său Cîțu înapoi în funcția de șef de guvern”, mai scrie în finalul analizei publicate de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Context

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut marți de votul Parlamentului, ducând la căderea guvernului Cîțu. Moțiunea a obținut 281 de voturi pentru demiterea guvernului, în condițiile în care, pentru a fi adoptată, moţiunea trebuia să întrunească 234 de voturi „pentru”. Este cel mai mare număr de voturi strâns vreodată în România la o moțiune de cenzură.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22