Presa internationala,uimita de ilogica votului pro-PSD la un an de la daramarea guvernului

Dora Vulcan | 12.12.2016

Presa internationala nu-si ascunde perplexitatea dupa victoria PSD la parlamentarele organizate duminica in Romania. Nedumerirea majoritatii analistilor straini este data de imposibilitatea de a stabili o inlantuire logica si rationala intre debarcarea guvernului PSD condus de victor Ponta, in urma cu doar un an, si a votului acordat duminica PSD, cu aparenta de victorie masiva. Niciun analist nu vorbeste insa de raportul intre rezultate si prezenta scazuta la vot.

Pe aceeași temă

 

 

Cel mult, uimirea presei internationale ar putea fi pusa in ecuatia lipsei de participare la vot exact a celor care l-au debarcat pe Ponta, prin miscarile de strada ale "tinerilor frumosi" -  pentru ca la alegerile de duminica a fost inregistrata o prezenta extrem de scazuta a tinerilor la vot - si nu prin asumarea unei generalizari extrem de riscante despre "romani" si "votul romanilor".

 

 

Iar de "vot masiv", nici vorba: de fapt, la votul de duminica nu au participat cca 60% dintre cetatenii romani cu drept de vot.

 

 

Iar particularitatea data de legea electorala pentru romanii din strainatate a facut extrem de dificila mobilizarea acestora la vot, majoritatea neavand documente sau acte care sa ateste domiciliul in strainatate, asa cum impune legea electorala pentru exercitarea dreptului de vot pentru romanii plecati la munca in strainatate. 

 

 

Majoritatea stirilor din presa internationala, intr-o sinteza a lor facuta de Adevarul, pacatuieste prin generalizari riscante si prin neintelegerea particularitatilor acestui vot si cu ignorarea totala a contextului.

 

 

“Alegătorii români readuc PSD-ul la putere după ce, cu un an în urmă, ieşeau în stradă şi provocau demisia guvernului format de acelaşi partid. Dacă rezultatul din exit-poll-uri se va confirma, PSD se va afla din nou în postura de a prelua conducerea ţării, în coaliţie cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, un partid mic care a adunat circa 5% din voturi”, scrie The New York Times.

.

 

 

PSD a câştigat alegerile promiţând creşterea pensiilor şi scăderi de taxe, lucru care i-a adus foarte mulţi alegători. Ziariştii britanici subliniază situaţia paradoxală în care se află România, scrie BBC. “Deşi corupţia este văzută de alegători drept una dintre marile probleme ale ţării, viitorul premier al României ar putea fi liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare pentru fraude electorale. Victor Ponta, predecesorul său, este şi el cercetat pentru corupţie”.

 

 

Presa germană tratează subiectul alegerilor parlamentare din România, anticipând o posibilă criză politică. “Incertitudinea politică ar putea continua la Bucureşti în contextul în care PSD nu are un candidat clar pentru postul de premier”, scrie Deutsche Welle.  

 

 

Financial Times consideră că “furia populară faţă de corupţia extinsă a făcut loc unei dorinţe de creştere a veniturilor medii, în condiţiile în care România este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană”.  

 

 

De asemenea, Bloomberg scrie că, după anunţarea rezultatelor, Liviu Dragnea a ţinut să sublinieze că România îşi va respecta toate angajamentele internaţionale şi va fi o insulă de stabilitate în regiune.  

 

 

De fapt, declaratia cheie a lui Dragnea este ca intentioneaza sa insereze o componenta national-economica in aceste raporturi.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22