Presa maghiară: Transilvania, parte constitutivă organică a Regatului Ungar încă de la începuturi

L. G. | 05.08.2022

În publicația pro-guvernamentală Magyar Nemzet, se afirmă că cei care au protestat la discursul premierului Viktor Orban de la Băile Tușnad au învățat „istoria transilvăneană” în cârciumile românești.

Pe aceeași temă

La Universitatea de vară din Băşile Tuşnad, un român, nebun de legat, numit Mihai Târnoveanu, care este de altfel şi liderul organizaţiei extremiste, antimaghiare din România, Calea Neamului, a încercat împreună cu câţiva dintre tovarăşii săi să perturbe discursul premierului Viktor Orbán, scrie publicația pro-guvernamentală Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară), citată de Rador.

Provocatorii au demonstrat scandând puternic şi cu un banner pe care scria „Ceea ce este etern – Transilvania pământ românesc”, până când organizatorii i-au condus afară din zonă.

Aceşti oameni – care s-ar putea să fi făcut cunoştinţă în cârciumile româneşti cu „istoria transilvăneană” inspirată de teoria neştiinţifică daco-romană – sunt probabil şi pe placul preşedintelui român Klaus Iohannis.

Acesta manifestă aceeaşi atitudine faţă de năzuinţele spre autonomie ale maghiarilor din Transilvania ca şi provocatorii din Tuşnad. Dl Iohannis, născut în Sibiu şi fiind multă vreme primar al localităţii, cunoaşte mult mai bine istoria reală a Transilvaniei decât scandalagii inculţi, dar cu toate acestea manifestă aceeaşi atitudine cu cea a acestora.

Numitorul comun care îi leagă este antimaghiarismul bolnăvicios.

Preşedintele român ştie cu exactitate că înaintea primului război mondial, Transilvania nu a aparţinut niciodată acelei Românii care nici nu a existat timp de secole ca stat independent – în schimb a fost parte constitutivă organică a Regatului Ungar încă de la începuturi.

Este adevărat că din 1570 a devenit un principat cu numele (după gonirea turcilor, Habsburgii nu au realipit-o Ungariei) şi doar în 1848, apoi din 1867 a putut redeveni din nou parte a Regatului Ungar, dar niciodată nu s-a pus sub semnul întrebării faptul că cele mai puternice legături ale sale o leagă de Ungaria.

În discursul său de la Tuşnad, pastorul László Tökés a menţionat că preşedintele Iohannis l-a privat între altele de decoraţia Steaua României, deoarece a susţinut autonomia Ţinutului Secuiesc. Episcopul reformat de odinioară, fost europarlamentar şi erou al Revoluţiei Române din 1989, a intentat un proces vizând anularea deciziei nedrepte, dar după cum a recunoscut nu are incredere că va beneficia de o decizie favorabilă în justiție, atâta vreme cât preşedintele Iohannis va fi în funcţie.

Nu ar fi fost cazul să-l menționăm pe Mihai Târnoveanu care a perturbat discursul lui Viktor Orban dacă nu s-ar încadra într-un fenomen caracteristic politicii interni românești și care afectează negativ procesul reconsilierii româno-maghiare. Târnoveanu nu are niciun motiv să revină pe drumul cel bun. În vara anului 2019, el a fost principalul organizator al mișcării revoltei împotriva cimitirului militar maghiar din Valea Uzului și a jucat și anul acesta un rol principal în demostrațiile de aici. (A ținut și un discurs la cea mai recentă demonstrație anti-maghiară - împreună cu celălalt extremist, George Simion (președintele AUR - n.r.).

De asemenea, reamintim de provocarea comisă de un senator român în timpul vizitei președintelui Katalin Novák la Alba Iulia din luna mai în Transilvania La inaugurarea statuii prințului maghiar Gábor Bethlen în Aba Iulia, acesta s-a apropiat de oficialii maghiari cărora le-a spus: „Ardealul a fost și va fi întotdeauna pământ românesc”.

Această persoană este Călin Matieș, un politician din Partidul Social Democrat Român, a cărui educație istorică rivalizează cu cea a provocatorilor din Băile Tușnad. Desigur, aceste incidente nu pot fi comparate cu atacurile și acțiunile anterioare anti-maghiare. Între cele două războaie mondiale, cele mai grave atrocități au fost comise de români împotriva fraților noștri de peste graniță. În 1945, când România a recăpătat Transilvania de Nord, s-a angajat să asigure dreptul minorităţilor la autodeterminare. În 1952 (la inițiativa lui Stalin – n.r.) s-a înființat Regiunea Autonomă Maghiară, așa că a existat cândva o formațiiune împotriva căreia naționaliștii români luptă astăzi cu toate puterile.

Această autonomie maghiară a fost desființată de dictatorul Ceaușescu în 1968 și, în același timp, a proclamat „statul național al României Mari” unificat drept pământ al singurei națiuni românești.

Astfel că atunci când, extremiștii români – și guvernul care îi susține pe ascuns – nici nu vor să audă de acordarea autonomiei, ei merg pe urmele lui Ceauşescu.

Nu este ușor pentru maghiarii care militează pentru autonomie în Transilvania,

Nu este ușor pentru ungurii care pledează pentru autonomie - după cum a spus László Tőkés la Băile Tușnad, și care este președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, ei vor continua lupta împreună cu aliații lor din Consiliul Naţional Secuiesc şi UDMR. El i-a cerut premierului Viktor Orbán să susțină în continuare aspirațiile maghiarilor la autonomie, deoarece integrarea fără autonomie reprezintă un teren propice pentru asimilare. El consideră drept o realizare importantă, trecerea pe agenda Consiliului Europei ca prioritate a protecției minorităților promovată de Ungaria.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22