Presa românească în pericol: Crește cenzura politică și autocenzura din redacții

Laurentiu Gheorghe | 19.04.2019

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere trage un semnal de alarmă asupra situației libertății presei din România unde manifestă tot mai pregnant cenzura politică și autocenzura.

Pe aceeași temă

În raportul publicat de către Organizația Reporteri Fără Frontiere privind libertatea presei din lume se arată că presa a devenit progresiv într-un instrument de propagandă politică: mass-media sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanţare sunt puţin transparente, chiar corupte, şi politicile editoriale depind de interesele proprietarului mass-media – atâtea fenomene care sunt teoretic îngrijorătoare şi care au devenit totuşi normale în România, clasată pe locul 47, înaintea SUA, în clasamentul prezentat în raportul RSF, transmite Agerpres.

Referitor la România, în raportul organizației internaționale a jurnaliștilor se arată că obiectivul politicienilor la putere este de a evita posibilele pedepse cu închisoarea prin schimbarea legilor anticorupţie şi asigurarea controlului asupra sistemului judiciar şi a instanţelor de judecată. Coaliţia guvernamentală a înlocuit o parte a conducerii audiovizualului public şi l-a făcut dependent de bugetul de stat.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), acesta nu îşi îndeplineşte cu adevărat rolul de reglementare şi nu condamnă abuzurile, se arată în raport. Aproximativ 12 magnaţi media au fost inculpaţi şi fac obiectul unor urmăriri penale efectuate de către Parchetul Anticorupţie sau de către biroul Procurorului general.

Pe de altă parte, autorităţile îi presează în mod constant pe jurnalişti să-şi dezvăluie sursele şi încearcă să reducă la tăcere orice voce critică împotriva sistemului. În unele redacţii se află infiltraţi agenţi guvernamentali care se dau drept jurnalişti, potrivit raportului.

Unele mijloace media independente reuşesc să supravieţuiască marilor grupuri, dar sunt ţinta controalelor financiare abuzive ale autorităţilor ori de câte ori au în vizor responsabili politici influenţi. Un nou instrument de presiune a fost adăugat la arsenalul existent: autorităţile, companiile sau persoane private invocă regulamentul general privind protecţia datelor (RGPD) pentru a refuza accesul la informaţii şi îl utilizează totodată pentru a ameninţa şi urmări penal jurnalişti după publicarea unor articole de investigaţie, se arată în raportul organizaţiei Reporteri Fără Frontiere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22