Presa străină, despre respectul de care s-a bucurat Regele Mihai şi divizarea casei regale

E.b. | 17.12.2017

Mii de români au ieşit în stradă sâmbătă la Bucureşti pentru a asista la funeraliile fostului Rege Mihai, care a murit în Elveţia la 5 decembrie la vârsta de 96 de ani, după ce în 2016 s-a retras din viaţa publică din cauza bolii, comentează Reuters.

Pe aceeași temă

 

Pe parcursul ceremoniei, au fost auzite clopotele bisericilor din Bucureşti, iar participanţii la funeralii, mulţi cu lacrimi în ochi, au aruncat flori albe în timpul procesiunii, strigând 'Regele Mihai' şi 'Jos comunismul', transmite Reuters.

 

Printre reprezentanţii caselor regale prezenţi la funeralii s-au numărat fostul Rege Juan Carlos al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii şi Regele Carl al XVI-lea Gustaf şi Regina Silvia ai Suediei, adaugă Reuters, preluată de Agerpres.

 

Deşi restaurarea monarhiei nu este o chestiune de actualitate în România, fostul Rege Mihai s-a bucurat de un mare respect din partea românilor, care l-au văzut a fi într-un puternic contrast cu o clasă politică pe care o consideră coruptă şi pe care o acuză pentru sărăcia din ţară, comentează agenţia de presă.

 

Moartea sa vine într-o perioadă de diviziuni profunde în societatea românească, mai scrieReuters, reamintind că proteste masive de stradă împotriva încercărilor Partidului Social Democrat aflat la guvernare de a slăbi lupta împotriva corupţiei şi statul de drept au avut loc de mai multe ori în 2017.

 

La începutul acestei luni, social-democraţii s-au folosit de majoritatea lor solidă pentru a adopta schimbări la sistemul judiciar în camera inferioară a Parlamentului care riscă să pună justiţia sub control politic, mai relatează Reuters, adăugând că parlamentarii vor începe luni să discute modificări la Codul Penal despre care criticii spun că vor afecta legea şi ordinea. 


 "Regele Mihai este cel mai bine cunoscut pentru lovitura de stat la care s-a alăturat în august 1944, pentru a schimba calea României de la nazişti la Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Forţat să abdice de către liderii comunisti ai României câţiva ani mai târziu, el a trăit cea mai mare parte a vieţii în exil în Elveţia. După revoluţia românească din 1989, a avut o relaţie dificilă cu noii conducători ai ţării, care se temeau că îşi va revendica tronul. În schimb, Regele Mihai a ajutat la negocierea aderării României la UE şi NATO", scria BBC News, conform Mediafax.

 

Associated Press a prezentat cinci fapte importante de ştiut despre Regele Mihai I al României, în capitolele intitulate "Coroana", "Invitaţii", "Problemele familiale", "Trenul regal" şi "Testamentul".

 

Este descrisă cu lux de amănunte coroana regală folosită în timpul funeraliilor Regelui Mihai I. Este vorba despre o copie a Coroanei de Oţel purtată pentru prima dată de regele Carol I, replică ce face parte din colecţia Muzeului Naţional Peleş.

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns în România la 13 decembrie, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş, acolo unde se află şi locul de veci al soţiei sale, Regina Ana.

 

Moartea Regelui Mihai este un moment solemn şi trist pentru mulţi români, dar, dincolo de lacrimi, a dus la reuniunea unei familii colorate şi ciudate, scrie agenţia americană de presă Associated Press, citată de Adevărul, despre funeraliile ultimului suveran al României. Regele Mihai, care a domnit în două perioade şi a fost forţat de comunişti să abdice în 1947,

 

A fost cunoscut pentru modestia şi angajamentul” faţă de România. Însă funeraliile au scos la suprafaţă vrajba din sânul familiei regale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22