Presedinta ICCJ, despre decizia CEDO: In 6 luni nu se rezolva ce nu s-a rezolvat in 20 de ani

E.b. | 25.04.2017

Cristina Tarcea, presedintele instantei supreme, s-a declarat sceptica in ceea ce priveste rezolvarea "finala" a problemelor din penitenciarele romanesti.

Pe aceeași temă

 

 

Ea a precizat ca in 6 luni se poate face un plan de masuri, dar "nu se poate rezolva ce nu s-a rezolvat in 20 de ani".

 

"Este problema Executivului sa asigure locurile de detentie de o asemenea maniera astfel incat sa asigure un trai decent detinutilor. Din pacate, printre criteriile de aplicare a pedepsei nu se enumera si existenta sau nu a numarului suficient de locuri in penitenciar.

 

In sase luni se poate face un plan, dar sunt destul de sceptica in ceea ce priveste rezolvarea finala a acestei probleme. Prima condamnare a existat in 2003, acum suntem in 2017 si nimic spectaculos nu s-a intamplat.

 

Mi-e greu sa cred ca in 6 luni se va putea schimba radical sistemul din penitenciare. In ministrul Justitiei si in Ministerul Justitiei am foarte mare incredere si la modul cel mai sincer, dar trebuie sa fiu o tipa realista si sa realizez ca in sase luni nu se poate rezolva ce nu s-a rezolvat in 20 de ani", a declarat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, la sediul CSM, citata de Mediafax.

 

Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, a hotarat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, intr-o decizie pilot in care ni se da un termen de 6 luni, in care autoritatile de la Bucuresti sa vina cu un plan de masuri pentru a imbunatati conditiile de viata ale puscariasilor.

 

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis, de asemenea, ca toate procesele similare viitoare impotriva statului roman sa fie suspendate pana la adoptarea masurilor necesare la nivel national.

 

Decizia CEDO nu este definitiva. Daca in 3 luni, Romania nu cere trimiterea dosarului la Marea Camera, de abia atunci hotararea ramane definitiva si incep sa curga cele 6 luni de ultimatum.

 

De mentionat este faptul ca in decizia CEDO nu apare nicio referire la cum ar trebui autoritatile noastre sa rezolve situatia din inchisori. Asadar, nicio mentionare despre gratiere. In plus, nu se specifica nici amenda de 80 de milioane de euro pe an, vehiculata in repetate randuri de social-democrati ca posibila sanctiune de la CEDO, atunci cand sustineau Legea gratierii pentru a elibera inchisorile suprapopulate.

 

Aceasta decizie pilot a fost luata in speta in care CEDO a fost sesizata de Daniel Arpad Rezmives, Laviniu Mosmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi in legatura cu conditiile din inchisorile din Romania.

 

Magistratii CEDO insarcinati cu dosarul au decis, in unanimitate, ca Romania a incalcat Articolul 3 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante.

 

In plus, Romania trebuie sa plateasca, in total, 16.000 de euro despagubiri morale si 1.850 de euro cheltuieli de judecata.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22