Președinta Maia Sandu, prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene

Brîndușa Armanca | 14.01.2024

Un președinte de țară român s-a aflat printre timișoreni. Nu Klaus Iohannis, care nu a călcat deloc în Timișoara în anul Capitalei Culturale europene, ci Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost instituit în 2022 de Primăria Municipiului Timișoara pentru a recompensa personalități de anvergură internațională care promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Premiul este dotat cu suma de 30.000 euro, oferită de sponsori.

12 și 13 ianuarie au fost zile fără răgaz pentru Maia Sandu primită cu afecțiune la Timișoara atât de autorități, cât și de comunitatea basarabenilor, care numără peste 14.000 de persoane. Vizita președintei s-a extins dincolo de orașul care i-a acordat în premieră medalia și diploma premiului Timișoara pentru Valori Europene: o întâlnire cu M.S. Margareta, custodele Coroanei, și cu principele Radu al României la reședința istorică de la Săvârșin a rotunjit o agendă politică și culturală bogată, din care nu a lipsit expoziția Brâncuși de la Muzeul Național de Artă.

Contactul cu basarabenii studenți sau rezidenți în Timișoara a fost cald și intens. Tinerii au întrebat ce pot face pentru țara lor, uneori cu lacrimi în ochi, s-au interesat de evoluția relației dintre România și Republica Moldova, s-au plâns de birocrație (dar cine nu se plânge?), au vrut să știe cum se poate apropia mai repede țara lor de Uniunea Europeană.

Mesajul Maiei Sandu, rostit cu franchețe și limpezime, a fost fără ocolișuri: Republica Moldova se află într-o situație vulnerabilă având Rusia în coastă, iar singura soluție este grăbirea aderării la UE. „Dacă nu va fi oprit, Putin nu se va opri”, a avertizat președinta.

Ziua decernării premiului a fost punctul culminant al vizitei. Însoțită de primarul Dominic Fritz, Maia Sandu a fost întâmpinată de câteva sute de timișoreni și de membrii juriului care au argumentat acordarea premiului ca recunoaștere a „eforturilor uriașe pe care le-a făcut pentru a pune Moldova pe o traiectorie europeană”. 

Juriul a reunit personalități ca dirijorul Cristian Măcelaru, scriitorul Mircea Cărtărescu, Iulia Motoc - judecător la Curtea Penală Internațională de la Haga, Adriana Babeți scriitoare,  Anca Miruna Lăzărescu, regizoare, Simona Miculescu, diplomat, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Într-un laudatio remarcabil, Dominic Fritz a adăugat că juriul admiră felul în care Maia Sandu s-a impus ca o forță europeană sui generis, fiind ea însăși un exemplu și insuflând o energie proaspătă în proiectul european. „La fel cum Moldova are nevoie de Uniunea Europeană, Europa nu este completă fără Moldova”, a concluzionat primarul.

Există o motivație mai adâncă a felului cum un oraș din România o onorează pe președinta Republicii Moldova: „Nu cred că este cineva în această sală care ar vrea să schimbe locul cu Maia Sandu. Provocările economice, politice, sociale, de securitate par copleșitoare. Câtă greutate pe umerii unui singur om! (...) Nu cu toții trebuie sau putem să ducem lupta grea a Maiei Sandu, dar cu toții putem să apărăm valorile mari și mici pentru care luptă. Maia Sandu nu este singură”, a argumentat Dominic Fritz.

Sub aparența sa fragilă, Maia Sandu dă dovadă cu fiecare ocazie de fermitate și claritate în discursul politic și o anume tandrețe și decență în relațiile directe cu oamenii. Discursul său de recepție a fost construit pe acești piloni. Amenințărilor din realitatea Moldovei de azi – minciuna și dezinformarea unor politicieni autohtoni, trădarea oligarhilor, li se adaugă loviturile perfide ale Moscovei.

„Chiar dacă nu s-a tras înspre Moldova cu arme sau cu rachete, suntem supuși unui larg spectru de lovituri din cele mai perfide - violarea spațiului aerian, tentative de a genera tensiuni sociale, atacuri cibernetice și răspândirea de informații false, încercarea de a frauda, la scară largă, alegerile locale, în toamna lui 2023. Au încercat să răstoarne guvernarea și ordinea constituțională prin metode violente”, a descris președinta Republicii Moldova situația actuală.

 Gândul că există susținere din partea României și din partea altor state, încurajează parcursul Moldovei spre Europa: „Vom avea multe alegeri în anul care vine, dar cel mai mult aceste alegeri vor fi anume despre valori. Și sper foarte mult că cetățenii lumii vor alege bunul simț, curajul, omenia, cinstea, adevărul și libertatea. Și pacea”, a subliniat Maia Sandu.

Finalul ceremoniei a subliniat încă o dată că Moldova nu este singură. Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Portugaliei, Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, Tobias Billström, ministrul de Externe al Suediei, Vera Jurova, vicepreședinta Comisiei Europene, au adresat prin video cuvinte de felicitare laureatei. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22