Pe aceeași temă
Noul act normativ, care a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicole, alături de Carmen Dan, Titus Corlățean și alți parlamentari PSD și intitulat „Legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică”, a fost votat de Parlament pe 10 iunie, în ciuda avizului negativ de la Guvern.
Această lege prevede interzicerea pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută.
Miza acestei legi o constituie blocarea listării companiei Hidroelectrica, în condițiile în care compania a început procedurile preliminare, semnând un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
Potrivit legislației în vigoare, listarea ar urma să aibă loc prin vânzarea unui pachet de 10%. Decizia de listare a 10% a fost luată în anul 2013 prin HG 1066, modificată ulterior prin HG 987/2017, adică în timpul guvernărilor PSD.
Prevederile legii:
„Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, mai prevede legea.
Statul român poate dobândi, în oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, participaţii la societăţile care desfăşoară activităţi economice în domeniile:
a) producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale;
b) industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;
c) producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică;
d) explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale;
e) transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană;
f) captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii;
g) poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.
Liberalii au contestat această lege la CCR, încă sesizarea a fost respinsă.