Președintele Camerei de Comerț: România umblă cu niște cifre de parcă vrea să populeze lună

Laurentiu Gheorghe | 09.02.2019

Autoritățile nu țin cont de factorii externi si de realizările efective ale agenților economici când analizează dezvoltarea economiei și se bazează doar majorarea PIB, a afirmat șeful CCIR, Mihai Daraban.

Pe aceeași temă

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a reamintit că România este expusă unui risc foarte mare, în condițiile în care 75% din comerțul exterior se realizează cu țări din Uniunea Europeană.

"Exista aici un pericol permanent de recesiune. Ati vazut Italia, care a anuntat oficial ca a intrat in recesiune. Acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri, pentru ca sunt 47.240 de societati cu capital italian in Romania. Sa nu credem ca firmele cu capital italian din Romania nu vor fi afectate de recesiunea din Italia. Si sunt companii semnificative, sa nu spun altfel", a atentionat oficialul CCIR, citat de Business24.ro

În opinia sa, in realitate, România nu are o creștere economică mai mare de 3-4%, din moment ce Italia este în recesiune, iar Germania a anuntat un salt de doar 2%.

"Daca Germania are un 2%, noi poate avem un 3-4%, dar mai mult nu cred, pentru ca una este cresterea economica si alta este cresterea PIB-ului. Deci, trebuie sa tinem cont de acesti factori externi. Germania a avut o crestere de 2,2%. Numai noi umblam cu niste cifre din acestea de parca ne apucam sa populam luna. Fac apel la realism!", a sustinut el.

Daraban a precizat ca a solicitat autoritatilor ca, dupa ce toate societatile din tara isi vor publica bilanturile contabile, sa se faca o analiza clara cu privire la cifra totala de afaceri, care este profitul din exploatare, care este profitul brut, care este profitul net, care sunt pierderile si atunci "sa vorbim de crestere exclusiv economica".

"Stim bine ca in definitia Produsului Intern Brut sunt variabile care nu prea tin cont de economie, cum ar fi acel consum, un consum de marfa din import, care influenteaza intr-adevar in sus PIB-ul. Si credeti-ma ca am vazut multe tari, inclusiv Venezuela, care acum cativa ani - acum nici nu se mai da PIB-ul, datorita hiperinflatiei - dar undeva pe timpul lui Chavez se spunea ca are peste 350 de miliarde de dolari PIB si mureau de foame pe strada. In Argentina, de asemenea. Deci, nu PIB-ul neaparat ca a crescut sau micsorat este un indicator, ci trebuie sa ne focalizam pe rezultatele strict ale persoanelor juridice in Romania, indiferent de forma de capital, si acolo vom trage concluzii, cat s-a platit, cat nu s-a platit", a explicat Daraban.

El a amintit ca exista 212.000 de firme la Registrul Comertului care figureaza ca fiind active si in functiune, dar care nu au depus bilantul.

Daraban a participat, vineri, la forumul de afaceri Romania-Turcia. El a afirmat ca exista 15.433 de societati cu capital turcesc in Romania. Acestea au un capital subscris de 516 milioane de euro, iar investitiile directe se ridica la 520 de milioane de euro.

Schimburile comerciale intre cele doua tari au fost de 5,3 miliarde de euro, anul trecut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22