Președintele CCR: Revizuirea Constituției a fost transformată într-un instrument de manipulare

Laurentiu Gheorghe | 06.12.2021

Valer Dorneanu, șeful CCR, a spus cu ocazia aniversării în Parlament a 30 de ani de la adoptarea Constituției, că politicienii au fragilizat construcția democratică a statului român.

Pe aceeași temă

În cadrul ședinței solemne din Parlamentul României dedicate aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției de către Adunarea Constituantă, Valer Dorneanu a criticat clasa politică care dă vina pe pretinsele imperfecțiuni ale Constituției pentru a-și justifica insuccesele și eșecurile în construirea unei democrații reale în România.

 

„Sărbătorim 30 de ani de la elaborarea Constituției României. (...) Fiind o creație umană Constituția noastră nu putea fi perfectă, ireproșabilă. În timp unele aspecte nu au mai corespuns unor realități diferite avute în vedere în original. Tocmai pentru acest mod a fost înscrisă în Constituție posibilitatea de a fi revizuită, iar anul 2003 a fost unul din ei. (...) Revizuirea din 2003 a avut un scop și ca urmare România a fost integrată și-n UE.

Revizuirea Constituției trebuie făcută cu responsabilitate, cu înțelepciune, cu simțul datoriei față de popor, cu intenția sinceră de a aduce un beneficiu acesteia și nu dintr-o dorință chiar inspirată unilateral. Din păcate, ideea revizuirii Constituției a fost utilizată nu de puține ori ca miză electorală, lipsită de o acoperire sub aspectul motivației și justificării naționale, fiind transformată într-un instrument de manipulare în vederea capitalului electoral din promisiuni irealizabile. O astfel de atitudine distructivă nu face altceva decât să semene îndoială, să inducă o stare de incertitudine cu privire la ordinea constituțională, fragilizând însăși  construcția democratică a statului. Din fericire probabil anticipând astfel de inițiative oportuniste legiuitorul a stabilit o procedură complexă de revizuire compusă dintr-o succesiune de etape și prevederi stabilind în final și limitele care fac obiectul așa zisei părți rigide a Constituției.

Ar trebui ca în lupta politică să se renunțe la ideea de a se da vina pe pretinsele imperfecțiuni ale Constituției pentru nerealizările, insuccesele clasei politice”, a declarat luni Valer Dorneanu, în Parlamentul României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22