Pe aceeași temă
În cadrul ședinței solemne din Parlamentul României dedicate aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției de către Adunarea Constituantă, Valer Dorneanu a criticat clasa politică care dă vina pe pretinsele imperfecțiuni ale Constituției pentru a-și justifica insuccesele și eșecurile în construirea unei democrații reale în România.
„Sărbătorim 30 de ani de la elaborarea Constituției României. (...) Fiind o creație umană Constituția noastră nu putea fi perfectă, ireproșabilă. În timp unele aspecte nu au mai corespuns unor realități diferite avute în vedere în original. Tocmai pentru acest mod a fost înscrisă în Constituție posibilitatea de a fi revizuită, iar anul 2003 a fost unul din ei. (...) Revizuirea din 2003 a avut un scop și ca urmare România a fost integrată și-n UE.
Revizuirea Constituției trebuie făcută cu responsabilitate, cu înțelepciune, cu simțul datoriei față de popor, cu intenția sinceră de a aduce un beneficiu acesteia și nu dintr-o dorință chiar inspirată unilateral. Din păcate, ideea revizuirii Constituției a fost utilizată nu de puține ori ca miză electorală, lipsită de o acoperire sub aspectul motivației și justificării naționale, fiind transformată într-un instrument de manipulare în vederea capitalului electoral din promisiuni irealizabile. O astfel de atitudine distructivă nu face altceva decât să semene îndoială, să inducă o stare de incertitudine cu privire la ordinea constituțională, fragilizând însăși construcția democratică a statului. Din fericire probabil anticipând astfel de inițiative oportuniste legiuitorul a stabilit o procedură complexă de revizuire compusă dintr-o succesiune de etape și prevederi stabilind în final și limitele care fac obiectul așa zisei părți rigide a Constituției.
Ar trebui ca în lupta politică să se renunțe la ideea de a se da vina pe pretinsele imperfecțiuni ale Constituției pentru nerealizările, insuccesele clasei politice”, a declarat luni Valer Dorneanu, în Parlamentul României.