Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, acuză Rusia de minciuni și de complot

Laurentiu Gheorghe | 04.08.2020

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a acuzat marți Rusia că minte în legătură cu mercenarii arestați în țară despre care spune că încercau să pună la cale răsturnarea sa de la putere.

Pe aceeași temă

Lukașenko, care se află la putere din 1994, și se pregătește pentru a fi reales președinte al Republicii Belarus duminică, se confruntă cu cele mai mari nemulțumiri populare în legătură cu modul în care a acționat în timpul pandemiei de Covid-19, cu situația economică și respectarea drepturilor omului în țară, relatează Reuters.

Trupele de securitate din Belarus au arestat săptămâna trecută mai mulți mercenari ruși pe care i-au acuzat că „pregăteau acte teroriste”. De asemenea, s-a sugerat că aceștia ar avea legături cu adversarii politici ai lui Lukașenko.

Rusia, un aliat tradițional al Belarusului de care o leagă o istorie comună, a declarat că persoanele respective erau doar în tranzit prin țară și că nu plănuiau să intervină în nici un fel în politica internă sau în legătură cu alegerile prezidențiale.

Însă, într-un discurs dur adresat marți națiunii, Lukașenko a caracterizat afirmațiile Moscovei ca fiind „minciuni” iar cei arestați ar fi mărturisit scopul real cu care se aflau în Republica Belarus. Ei ar fi primit ordin să se deplaseze în Belarus și să aștepte instrucțiuni, a mai spus el.

Autoritățile de la Moscova nu au reacționat imediat la afirmațiile lui Lukașenko, despre criticile lui spunând în trecut că se datorează firii lui emoționale.

Președintele belarus se caracterizează ca fiind singura persoană capabilă să asigure stabilitatea în țară în timpul unui climat internațional haotic și că își apăra patria de reprezentanții opoziției care nu sunt decât niște marionete manevrate de „păpușarii” din străinătate.

Criza economică mondială generată de Covid-19 demonstrează încă o dată necesitatea statului puternic pe care el îl conduce, a mai spus Lukașenko (65 de ani), care înainte de a deveni președinte a fost președinte al unui colhoz sovietic.

„Nu-i credeți pe cei care vă promit minuni – miracole nu se întâmplă”, a spus Lukașenko.

El a promis în schimb dublarea salariilor în următorul cincinal și majorarea pensiilor în acord cu rata inflației.

În timp ce candidează pentru al șaselea mandat în fruntea statului, el a respins cererea de a se reveni la prevederea constituțională care limita numărul de mandate la maximum două: „Revenirea la constituția din 1994 ar fi un cadou pentru criminali. Nu ne vom reîntoarce la sălbaticia anilor 1990”, a afirmat el.

Discursul lui Lukașenko coincide cu demararea procesului electoral în țara cu 9,5 milioane de locuitori.

Princialul său contracandidat, Svetlana Tikhanousaya, a cerut alegătorilor să boicoteze votul anticipat, susținând că acesta este o metodă pentru falsificarea rezultatului alegerilor.

Alegerile din Belarus nu sunt considerate de către observatorii occidentali ca fiind libere și corecte.

În replică comisia electorală centrală consideră că votul anticipat permite participarea la scrutin a cetățenilor care nu-și pot exercita acest drept în ziua desemnată pentru alegeri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22