Pe aceeași temă
Președintele Klaus Iohannis a participat marți la aniversarea a 25 de ani de existență a Grupului pentru Dialog Social și a Revistei 22, felicitând membrii primei organizații nonguvernamentale din România pentru curajul și luciditatea de care au dat dovadă în această perioadă, apărând “valorile democrației și pluralismului”.
La aniversarea a 25 de ani de existență, GDS și Revista 22 au avut alături personalități din lumea culturală, reprezentanți ai partidelor politice, ai Justiției, și jurnaliști.
Președintele Iohannis a ținut un discurs pe care vi-l prezentăm integral:
"Onoraţi membri ai Grupului pentru Dialog Social,
Excelenţe,
Onoraţi parlamentari,
Doamnelor și domnilor invitați,
Mulțumesc pentru invitație și pentru primirea călduroasă.
Nu a trecut mult timp de când ne-am văzut ultima dată aici, cu mulți dintre cei prezenți. Îmi amintesc cu mare plăcere de discuțiile pe care le-am avut atunci și vreau să cred că ne-au ajutat. Cel puțin pe mine, da.
Astăzi, însă, ne vedem cu o ocazie mai calmă și acest moment festiv este, probabil, un moment foarte bun să ne amintim cum a început totul, acum 25 ani.
Nu e puțin lucru pentru o revistă și o organizație cum este cea a dumneavoastră să se nască și să trăiască odată cu democrația românească. În ianuarie 1990 părea un gest dificil, dacă nu imposibil, să înființezi un grup de reflecţie și o revistă de atitudine. Se fructifica, astfel, experiența libertății la câteva zile după prăbușirea unei dictaturi.
Un club de dezbateri între intelectuali de diferite profesii, orientări politice și viziuni asupra societății reprezintă în sine o grea misiune. A fi în dezacord cu puterea politică, a acționa critic în raport cu numeroși actori din societate reprezintă o dovadă a curajului și a lucidității. Nu mulți erau dispuși să și le asume. Grupul pentru Dialog Social și Revista 22 au fost vestitori de vremuri noi într-un context extrem de tulbure. Bătăliile pe care le-ați purtat pe scena României postcomuniste sunt etape ale democratizării prin care a trecut societatea românească.
25 de ani e o frumoasă vârstă a maturității care presupune păstrarea obiectivității și a spiritului lucid în analiza vieții noastre politice. De-a lungul timpului, dincolo de simpatii sau critici la adresa oamenilor politici, dincolo de opțiuni conjuncturale, GDS a apărat valorile democrației și ale pluralismului. Aceasta este, de fapt, după 25 de ani, contribuția dumneavoastră cea mai valoroasă la istoria recentă a României. Vă încurajez să continuați și să ne revedem și la aniversările următoare cu aceeași dorință de a sluji cu responsabilitate interesul public."
Discursul Magdei Cârneci, președintele în funcțiune al Consiliului director al Grupului pentru Dialog Social, le-a mulțumit invitaților care au participat la aniversarea GDS și a revistei 22:
"Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră și că sunteți alături de noi. Oameni atât de numeroși, de importanți și de frumoși, plecând de la președintele Klaus Iohannis, la reprezentanți ai partidelor politice, la reprezentanți ai justiției și ai mass-media, intelectuali de vază, oameni de cultură, membri ai Grupului pentru Dialog Social, colaboratori ai Revistei 22, jurnaliști.
Vreau să salut prezența câtorva ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, de care ne bucurăm că sunt aici, alături de noi.
Aici, în acest sediu, în această clădire istorică, istorică și pentru ce s-a întâmplat aici în legătură cu Unirea Principatelor în secolul XIX, istorică și pentru ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă aici de 25 de ani.
Aici este locul în acre a început să funcționeze prima organizație nonguvernamentală din România – Grupul pentru Dialog Social. Aici s-a înființat revista 22, acum 25 de ani. Aici s-au întâmplat primele dezbateri libere din societatea românească, aici au avut loc primele discuții ale celor care au înființat ulterior partide politice noi, aici au avut loc primele dezbateri și întâlniri dintre reprezentanții sindicatelor și forțelor politice din România.
Aici au avut loc multe, multe dezbateri pe temele cele mai fierbinți și cele mai importante ale societății românești din ultimii 25 de ani. De la decomunizare, de la anticomunsi și proliberalism, de la dosarele Securității și până la reforma economiei, de la lupta pentru o Justiție independentă până la lupta împotriva corupției și, mai ales, pentru apărarea statului de drept.
Cred că sunteți în asentimentul meu că Revista 22 și GDS au reușit să devină în acești ani o voce puternică, tenace și respectată în societatea românească. Cred că GDS și Revista 22, datorită parcursului lor, au reușit să devină un reper puternic al societății civile.
Și mai cred că GDS și Revista 22 au reușit să fie un bastion, sau poate o redută, a gândirii politice de centru-dreapta, a apărării democrației de toți dușmanii săi, și a liberalismului bine înțeles.
Aș vrea să vă atrag atenția asupra unui detaliu. GDS s-a înființat pe 30 decembrie 1989. Primul număr al Revistei 22 a apărut în 20 ianuarie 1990. Iar azi suntem pe 27 ianuarie, ziua internațională a comemorării Holocaustului, pentru că la 27 ianuarie 1945, forțele sovietice eliberau lagărele de la Auschwitz – Birkenau. Un gând pios pentru toate victimele Holocaustului, ca și ale Gulagului."