Pe aceeași temă
“Energia a devenit o arma politica”, iar Romania sustine “ferm” incheierea acordului privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, a argumentat presedintele Klaus Iohannis, luni, in cadrul Forumului “Noi perspective ale Parteneriatului Strategic SUA-Romania”.
Necesitatea finalizarii Parteneriatului, sustine seful statului, este evidentiata si mai mult de competitia pietei economice globale.
“România susține ferm finalizarea cât mai rapidă a negocierilor și încheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală", a afirmat presedintele.
Energia – arma politica
Aflat in fata unor oficiali americani, Iohannis au subliniat atentia speciala pe care Bucurestiul o da securitatii energetice.
Astfel, arata Klaus Iohannis, “eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor”, argumenteaza presedintele roman, cu o trimitere la politica energetica agresiva a Federatiei Ruse.
Liderul de la Palatul Cotroceni a cerut, in acest context o mai mare atentie asupra factorului energetic in dialogul Bucuresti-Washington, aratand ca “România poate deveni cea mai importantă destinaţie de investiţii în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei”.
Conditii pentru noi investitii
De altfel, Iohannis a pledat pentru conditii mai bune in vederea atragerii de noi investitii. In acest sens, presedintele a vorbit despre predictibilitate si transparenta in actul guvernamental si legislativ, ca factori esentiali.
“Susțin, așadar, continuarea implementării Planului de Acţiune vizând guvernanţa economică. Acesta poate contribui la crearea unui context atractiv pe termen lung pentru investitorii străini. Desigur, este importantă stabilitatea, transparenţa legislativă, angajarea în dialog a comunităţii de afaceri şi a tuturor actorilor implicaţi, iar atunci când sunt necesare schimbări ale cadrului legislativ şi de reglementare, acest lucru să devină un gest natural al actului de guvernare”, a explicat Klaus Iohannis.