Pe aceeași temă
"În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislației penale, precum și la evenimentele generate de acestea", se arată în scrisoarea șefului statului, transmisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Președintele Iohannis propune ca mesajul său să fie prezentat Parlamentului pe 7 februarie, la ora 12,00.
Presedintele Iohannis a avut mai multe actiuni in scopul stoparii Ordonanatei de urgenta care modifica Codul Penal.
Ieri, 2 februarie, Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in privinta ordonantei in temeiul unui conflict intre puterile statului.
"Am decis sa sesizez Curtea Constitutionala. Este evident vorba de un conflict juridic de natura constitutionala intre guvern si sistemul de justitiei si Parlament. Acest document este pe drum si va fi depus in cateva minute la CCR," a declarat presedintele Iohannis.
VEZI AICI TEXTUL CERERII DE SOLUŢIONARE A CONFLICTULUI JURIDIC DE NATURĂ CONSTITUŢIONALĂ
iMercuri, presedintele Iohannis i-a trimis o scrisoare premierului Grindeanu in care-i cere sa renunte la ordonanta adoptata marti seara prin care se modifica atat Codul penal cat si cel de procedura penala cu incidenta asupra pedepsirii faptelor de coruptie si dezincriminarea abuzului in serviciu.
Scrisoarea trimisă de președintele Klaus Iohannis, dată miercuri publicității de Administrația Prezidențială:
"La data de 31 ianuarie 2017 Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017.
Avand in vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei potrivit carora Guvernul poate adopta Ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,
Constatand faptul ca Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi inainte de inceperea sesiunii ordinare a Parlamentului, ceea ce pune in discutie insasi necesitatea acestui demers,
Retinand incidenta dispozitiilor Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ce confera acestei autoritati, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, competenta de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti,
Observand ca, in cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonantei de urgenta mentionate, Consiliul Superior al Magistraturii a fost eliminat,
Vazand ca acest act normativ a fost adoptat si cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior in cadrul sistemului judiciar,
Luand in considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanta de urgenta le produce asupra functionarii statului de drept si, implicit asupra eforturilor depuse de Romania in domeniul combaterii fenomenului coruptiei si asigurarii integritatii functiei publice,
Va solicit abrogarea Ordonantei de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala."
Marti, presedintele Iohannis a participat la sedinta CSM unde s-a discutat despre ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pe furis. Plenul CSM a votat in unanimitate sa atace Ordonanta la Curtea Constitutionala pentru un conflict intre puterile statului.
”Din punctul meu de vedere conflictul intre puterile statului este evident. Curtea Constitutionala are dreptul sa anuleze acest act normativ. Poblema este felul in care a procedat guvernul, Romania trebuie sa ramina un stat de drept, guvernul nu intelege acest lucru. Pentru ca Romania sa ramina un stat de drept fac aceste actiuni”, a declarat Iohannis la iesirea de la CSM.
"E inadmisibil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!", declarat Iohannis la intrarea in sediul CSM.
Tot in 1 februarie, presedintele Iohannis i-a facut o scurta vizita lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului pentru a-i prezenta arguumentele in virtutea carora poate sesiza Curtea Constitutionala in privinta OUG.
Chiar in noaptea de 31 ianuarie, cind guvernul Dragnea a adoptat pe furis ordonanta, pesedintele a avut o reactie foarte dura.
”Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției”, scrie Iohannis. Presedintele spune ca incepind de azi misiunea sa este să restabileasca statul de drept. ”Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”
Stire in curs de actualizare