Pe aceeași temă
Președintele României decretează:
Art. 1 Poporul este chemat să își exprime voința cu privința cu privire la următoarele teme:
1. Interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie.
Art 2: Pentru realizarea celor prevazute la Art 1 se cere răspuns la următoarele întrebări:
1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2. Sunteti de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență privind infracțiunile de corupție și extinderea dreptului de a contesta OUG la CCR și de către alte instițuții.
Declarația integrală a purtătorului de cuvânt al președintelui:
Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil,
Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național,
În temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100 alin. (1) din Constituție, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) și art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare,
Președintele României decretează:
Art. 1. - Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:
1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Art. 2. - Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Art. 3. - Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.»".
*****
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in data de 4 aprilie ca referendumul pe Justitie va avea loc pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare, si se va referi la doua teme: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare.
In vederea organizarii lui, Klaus Iohannis a discutat la Palatul Cotroceni cu reprezentanti ai societatii civile si ai partidelor parlamentare, dupa care a adresat o scrisoare de consultare oficiala a Parlamentului.
Pentru ca nimeni nu s-a impotrivit si toti pasii procedurali au fost indepliniti, opinia publica mai astepta sa afle cum suna intrebarea sau intrebarile prin care presedintele doreste sa afle care este opinia romanilor cu privire la starea Justitiei.
Legea referendumului a fost modificata de mai multe ori in ultimii ani, iar forma aflata acum in vigoare prevede doua conditii obligatorii. Astfel, pentru ca un referendum national sa fie valabil la el trebuie sa participe 30% din alegatorii inscrisi pe listele electorale permanente, iar ca sa fie validat trebuie ca numarul buletinelor cu optiunile "Da" sau "Nu" sa depaseasca 25%.
Scrutinul este organizat de Guvern, iar presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituletu-Buica, a precizat miercuri ca, potrivit legii, fiecare intrebare este scrisa pe un buletin separat.