Pe aceeași temă
Klaus Iohannis a semnat "decretul privind promulgarea Legii de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal", anunță Administrația Prezidențială.
În 4 decembrie, plenul Camerei Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deținute în condiții improprii.
Premierul Ludovic Orban a avertizat că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor.
Șeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.
Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.
Proiectul de lege a fost iniţiat de PNL şi a fost comasat cu cel al USR.
Peste 22.000 de persoane condamnate au fost eliberate din închisoare în urma legii recursului compensatoriu din 19 octombrie 2017 - data intrării în vigoare a legii - până la 2 decembrie 2019, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor. Furtul şi tâlhăria calificate sunt cele mai numeroase infracţiuni săvârşite de respectivele persoane.