Pe aceeași temă
Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care îl desemnează pe premierul Victor Ponta ministru interimar al Finanțelor Publice, a anuntat Administrația Prezidențială.
“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 martie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Darius-Bogdan Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.
De asemenea, domnul Preşedinte Klaus Iohannis a semnat vineri, 20 martie a.c., Decretul prin care se desemnează domnul Victor-Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului României, ca ministru interimar al Finanţelor Publice”, se arata in comunicatul Administrației Prezidențiale.
Premierul confirmase anterior, pe contul său de twitter, preluarea, până pe 25 martie, a interimatului: "Voi asuma până miercuri 25 Martie interimatul la MFP! După adoptarea Codurilor Fiscale voi înainta Președintelui propunerea pt noul ministru", a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Twitter.
Până pe 25 martie, Ponta va căuta, așa cum spunea el, "un kamikaze" care să preia portofoliul de la Finanțe.
Vâlcov, în așteptarea deciziei Senatului
Vâlcov a condus Ministerul Finanțelor doar 91 de zile, până când DNA a cerut Senatului încuviințarea arestării preventive a acestuia pentru luare de mită într-un dosar de corupție în ca re acesta este urmărit penal pentru care ar fi primit o mită de 2 milioane de euro, din care aproximativ 1,4 milioane i-ar fi fost dați cash actualului ministru, fost primar la Slatina.
Vâlcov ar fi acceptat în 2009 propunerea de a-i aranja unui om de afaceri câștigarea lucrărilor din orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, lucrări au fost contractate în cadrul proiectului pe bani europeni „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”.
Vâlcov a devenit primar al Stalinei în 2004, când era membru PDL. A demisionat din acest partid în martie 2012, iar în iunie același an a câștigat al treilea mandat la primărie, ca reprezentant al PSD. Și-a dat demisia din administrația locală, pentru a candida și a obține un loc în Senat. În august 2014 a fost numit ministru delegat pentru buget, iar în decembrie, ministru al Finanțelor.
“În schimbul acestor servicii, primarului I s-a propus un comision de 20% din valoarea contractelor.
Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări”, spun procurorii DNA.
Din mita promisă, Darius Vâlcov ar fi primit cash circa 1,4 milioane de euro, bani dați direct, în biroul firmei respective, în tranșe plătite de fiecare dată când Compania De Apă Olt deconta noi lucrări în contul societății.
La un moment dat, însă, în 2012, omul de afaceri nu a mai putut onora promisiunea, fiindcă societatea avea probleme financiare.
În acel moment s-a apelat la Minel Florin Prina, pe atunci viceprimar, care, “având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.
"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, potrivit DNA.
Suma livrată astfel, prin intermediul unor firme, ar fi de 2.480.000 lei.