Pe aceeași temă
„Prin acestă decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile Dvs. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic”, a declarat președintele Maia Sandu.
Data pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate va fi stabilită pentru 11 iulie 2021.
„Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil care se va baza pe o majoritate stabilă și vom îndrepta lucrurile în țară. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor. Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele necesare pentru pregătireași desfășurarea alegerilor”, a mai spus Maia Sandu.
Curtea Constituțională a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM-ȘOR este neconstituțională, ceea ce i-a permis Maiei Sandu semnarea decretului privind dizolvarea Parlamentului.
„Se admit parțial sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Se declară neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență din 31 martie 2021. Se declară inadmisibile sesizările în partea referitoare la hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a declarat președinta CCM, Domnica Manole.
Deputații Octavian Țîcu (PUN) și Sergiu Litvinenco (PAS) sunt cei care au sesizat Curtea Constituțională privind legalitatea hotărârii Legislativului cu referire la instituirea stării de urgență. Potrivit parlamentarilor, Guvernul demisionar nu avea dreptul să înainteze Parlamentului propunerea privind instituirea stării de urgență, iar deputații nu puteau veni cu propriul proiect de hotărâre, motiv pentru care au fost încălcate mai multe articole ale Constituției.
Pe de altă parte, vicepreședintele socialist al Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, a acuzat astăzi Curtea Constituțională că a luat o decizie politică.
"Deciziile Curții Constituționale sunt politice și ideologice. Nu este de înțeles pentru niciun jurist aceste decizii (…) Noi, socialiștii, nu ne-am speriat niciodată de alegerile anticipate. Noi suntem cel mai bine pregătiți pentru aceste alegeri, dar noi am avut o poziție foarte clară. Haideți să vedem cum asigurăm gestionarea situației pandemice. Voi, cei cei dreapta, numiți socialiștii de toate relele. Ne pare rău că sunt cetățeni naivi care cred în așa partide”, a declarat Bătrîncea în cadrul unui briefing de presă.
Liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, pro-rus, a declarat imediat după anunțul Maiei Sandu că este pregătit pentru desfășurarea de alegeri anticipate și a lansat un mesaj partidelor de stânga să formeze o alianță.
„Atât socialiștii, cât și alte partide de stânga trebuie să fie gata să lupte pentru poporul nostru ortodox moldovenesc la aceste alegeri. Acum nu este momentul conflictelor dintre noi, ci timpul de a explica oamenilor că toată liniștea sufletească, valorile, securitatea lor – toate acestea se pot pierde foarte repede dacă forțele pro-occidentale ajung din nou la putere în masă, ca a fost după 2009. Fără lupte și fără egoism de partid. Doar așa poate electoratul stâng în ansamblu să poată câștiga. Aceasta este singura modalitate prin care poporul moldovenesc poate câștiga aceste alegeri”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram, potrivit tv8.md.
Dodon arată că partidul pe care îl conduce este gata de alegeri anticipate, susținând că electoratul socialiștilor este unul puternic. El a atacat-o, din nou, pe Maia Sandu, afirmând că aceasta „e controlată din exterior”, și că „decizia Curții Constituționale de astăzi a fost pronunțată contrat Constituției”.
„Vreți alegeri, mergem la alegeri! Noi suntem pregătiți să facem față acestei provocări politice și să demonstrăm că electoratul socialiștilor este de încredere, este puternic din punct de vedere moral și înțelege foarte bine, cine și ce reprezintă în politica internă și cea externă. Aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive. Însă ar fi trebuit să le amânăm din cauza pandemiei. La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, citat de tv8.md.
Liderul PSRM susține că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, țara a rămas fără un Parlament și fără un Guvern funcțional, iar aceasta se datorează acțiunilor președintei Sandu de a organiza alegeri parlamentare anticipate cu orice preț.
„Acum, oamenii trebuie să conștientizeze, în ce situație a ajuns astăzi țara noastră. Și de ce unii se grăbesc atât de mult. Ghidată de ambiții politice meschine și de o dorință avidă de a-și mări cu orice preț fracțiunea în viitorul parlament, președintele Maia Sandu a inițiat un experiment foarte periculos: începând cu ziua de astăzi, pentru prima dată în ultimele câteva decenii de istorie modernă, Moldova a rămas pe o perioadă nedeterminată fără un parlament și fără un guvern funcțional”, a explicat Igor Dodon.