Pe aceeași temă
Liderul de la Kremlin propune controlul averii judecatorilor si marirea mandatului parlamentarilor de la patru la sase ani. Modificarile constitutionale vor fi efectuate prin adoptarea unor legi care necesita majoritate absoluta.
In primul mesaj catre cele doua camere ale parlamentului Federatiei Ruse, presedintele Dmitri Medvedev anunta ample reforme menite sa "corecteze Constitutia". La 13 decembrie se vor implini 15 ani de la adoptarea prin referendum a Constitutiei Rusiei. Reformele vizeaza marirea mandatului presedintelui de la 4 la 6 ani, marirea mandatului Dumei de Stat, camera inferioara a parlamentului de la 4 la 5 ani, reformarea sistemului politic, reforma justiei.
Modificarile vor fi efectuate prin adoptarea unor legi federale constitutionale care necesita o majoritate calificata de 2/3. Partidul "Rusia Unita", condus de premierul Vladimir Putin, detine mai mult de 2/3 din mandatele de deputat, astfel incit poate trece fara emotii prin Duma modificarile in legislatie anuntate de presedintele Medvedev.
In ciuda faptului ca s-a pronuntat impotriva coboririi barierei de 7% pentru intrarea in Duma, liderul de la Kremlin a vorbit si despre posibilitatea reprezentarii in parlament a partidelor care nu au adunat 7% din voturi, fara sa explice insa cum se va putea realiza aceasta reprezentare.
Presedintele Medvedev a mai cerut modificari la legea partidelor politice, prin introducerea obligativitatii rotirii cadrelor din conducere, inregistrarea partidelor si a candidatilor doar pe baza de semnaturi (ceea ce presupune renuntarea la garantiile financiare impovaratoare).
Prima reforma care va fi pusa in practica priveste, insa, Consiliul Federatiei, camera superioara a parlamentului. In prezent, fiecare subiect al federatiei trimite cite 2 senatori, unul desemnat de legislativul local si altul de executivul local. Liderul de la Kremlin propune alegerea senatorilor dintre deputatii parlamentelor locale. Candidaturile pentru postul de guvernator vor veni doar din partea partidelor care au invins in alegerile locale, presedintele avind insa ultimul cuvint in desemnarea guvernatorului.
In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, anuntata anterior de Dmitri Medvedev, pe linga pachetul legislativ care se afla in Duma, presedintele propune si introducerea unei forme de control asupra averii judecatorilor. Liderul de la Kremlin a invocat practica juridica europeana, cerind adoptarea unor legi care sa conduca la reducerea duratei proceselor, in primul rind a celor civile, si masuri impotriva judecatorilor care prelungesc neintemeiat durata proceselor.