Pe aceeași temă
Seminarul internațional "Codificarea Dreptului Electoral" organizat de Autoritatea Electorala Permanentă în parteneriat cu Comisia de la Veneția se desfășoară luni și marți la București.
Prezent, luni si marti la Bucuresti, in cadrul seminarului international “Codificarea Dreptului Electoral”, Peter Paczolay si-a exprimat punctul de vedere asupra votului prin corespondenta:
“Din experienta internationala, este o necesitate in a avea votul prin corespondenta si sper ca romanii din afara tarii vor beneficia de el”, a spus presedintele onorific al Comisiei de la Venetia, potrivit Agerpres.
Paczolay a punctat ca sistemul de vot trebuie sa permita alegatorilor din afara tarii sa ia parte la procesul electoral.
“Este o dezbatere foarte lunga privind votul prin corespondenta si nu numai in Romania, dar si in alte tari cum ar fi Ungaria. Ideea este ca trebuie sa se dea posibilitatea mai multor votanti sa participle la alegeri, care nu se afla in tara in ziua votului din diferite motive sau locuiesc in alte tari”, a mai aratat Peter Paczolay, judecator al Curtii Constitutionale a Ungariei.
Proiectul votului prin corespondenta a intrat in atentia publica incepand cu alegerile prezidentiale din toamna lui 2014, atunci cand modul in care guvernul Ponta a administrat procesul electoral a dus la cozi foarte mari la secriile de votare din mai multe orase de pe glob.
De atunci, puterea si opozitia si-au lansat acuze reciproce pe acest subiect, liberalii afirmand ca PSD tergiverseaza procesul legislativ, in timp ce social-democratii sustin ca PNL nu a avut niciodata intentia de a promova acest proiect.
AEP vine cu un draft
In 13 Octombrie, Autoritatea Electorala Permanenta a prezentat un draft al proiectului de lege privind votul prin corespondenta, dupa scandaluri si acuze politice repetate intre putere si opozitie pe acest subiect.
Proiectul prezentat de AEP a fost insusit de Comisia de cod electoral, documentul urmand sa intre la Senat pentru amendamente, iar un vot in plen poate avea loc in aceasta saptamana.
Reprezentantii AEP au facut o prezentare a legii in fata comisiei. Deputatul UDMR Marton Arpad a ridicat cateva obiectii si s-a declarat nemultumit de faptul ca nu a primit acest text de lege in e-mail, desi ceilalti colegi din comisie l-au primit. "Nu pot sa votez un proiect pe nepusa-masa", a obiectat Arpad, atunci cand s-a propus votarea acestui text de lege pe care urmeaza sa se aduca amendamente odata intrat in procedura legislativa.
Totusi, membrii comisiei au votat in unanimitate acest proiect de lege. Urmeaza ca proiectul sa primeasca amendamente, in termen de sase zile, in Senat, ceea ce ar insemna ca marti sau miercuri, saptamana aceasta, Senatul sa voteze in plen acest proiect de lege.