Presedintele Ucrainei denunta ACTUL JOSNIC privind anexarea peninsulei Crimeea de Federatia Rusa: Vom recupera teritoriul temporar ocupat

T.d. | 23.02.2015

Pe aceeași temă

Kievul va recupera “teritoriul temporar ocupat”, a declarat luni presedintele Ucrainei, la un an de la inceperea actiunilor destabilizatoare ale armatei ruse in peninsula Crimeea, incheiate cu anexarea ilegala si abuziva a teritoriului ucrainean. Duminica, mii de oameni s-au adunat in Piata Independentei din capitala Ucrainei, la un an de la inlaturarea de la putere a fostului regim pro-rus condus de Viktor Ianukovici.

Statul ucrainean va recupera controlul asupra teritoriului temporar ocupat. Nu voi spune astăzi că se va întâmpla rapid și ușor. Dar aceasta se va întâmpla neapărat, împreună vom construi o Crimee nouă, în care vor fi asigurate drepturile și interesele întregii populații a peninsulei și ale tuturor locuitorilor ei, indiferent de originea etnică, limbă sau sau religie”, sustine Petro Porosenko.

Liderul de la Kiev arata ca “Ucraina nu va renunța niciodată la drepturile suverane asupra Crimeii și va apăra prin toate mijloacele de care dispune drepturile persoanelor care trăiesc acolo”, amintind că, în urmă cu un an, a avut loc așa-numitul referendum din Crimeea, “organizat simultan cu o invazie de amploare a militarilor ruși pe pământul Crimeii”.

Porosenko vede referendumul prin care s-a decis alipirea peninsulei la Rusia drept “o farsă concepută pentru a acoperi agresiunea pe față a Rusiei împotriva Ucrainei”.

“Va veni timpul când cei care au comis și vor comite crime împotriva statului ucrainean și împotriva drepturilor omului în Crimeea vor compărea în fața instanțelor internaționale și a instanțelor din Ucraina”, a avertizat președintele Poroșenko, potrivit Agerpres.
 

Ucraina comemoreaza Euromaidanul

Mii de oameni s-au adunat, duminica, in Piata Independentei din Kiev, la un an de la inlaturarea de la putere a fostului regim pro-rus condus de Viktor Ianukovici.

La manifestatie au participat numerosi lideri europeni, presedintele Consiliului European Donald Tusk si presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti fiind prezenti. Marşul Demnităţii a început la ora 13.30, eveniment la care si-au anuntat participarea lideri din Polonia, Georgia, Lituania, Letonia, Germania si Slovacia.
 

Klaus Iohannis: Eroii Euromaidanului aduc aminte de Timisoara ‘89

Si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a reactionat la comemorarea unui an de la fenomenul Euromaidanului. Intr-o postare pe Facebook, liderul de la Palatul Cotroceni vorbeste despre memoria “celor care si-au dat viata pentru libertate, in acele zile tumultoase”.


Mesajul lui Iohannis:

Astăzi se împlinește un an de la Revoluția Demnității, când cetățenii Ucrainei s-au mobilizat și au ieșit în stradă împotriva unui regim corupt și autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o națiune renaște și cum aspirațiile ei nu pot fi distruse de șenilele tancurilor. În multe privințe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timișoara sau București, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat. În ultimul an, Federația Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei țări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate și să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieți omenești și la peste un milion de refugiați. Ca președinte al României, susțin soluția diplomatică în rezolvarea acestui conflict, astfel încât Ucraina să fie un stat stabil, democratic, suveran, căruia să i se respecte integritatea teritorială. La manifestările de azi, de la Kiev, sunt reprezentat de consilierul meu pentru securitate națională, George Scutaru. Pe 17 martie, mă voi reîntâlni cu președintele Petro Poroșenko, cu prilejul vizitei mele oficiale în Ucraina”, transmite presedintele roman.
 

Cresc presiunile pentru inarmarea Ucrainei

Unul dintre cele mai controversate si dezbatute subiecte la acest moment in spatiul euro-atlantic, problema inarmarii Kievului in disputa cu separatistii sustinuti de Moscova imparte Occidentul in doua tabere. Pe de o parte sunt tarile care se opun acestei masuri, in frunte cu Germania, iar de cealalta parte, SUA si Marea Britanie vorbesc despre necesitatea trimiterii de armament letal la Kiev.

Astfel, cel mai recent, fostul ministru britanic al Apararii, Liam Fox, a pledat pentru inarmarea Ucrainei. Intr-un editorial pentru The Sunday Telegraph, Fox atrage atentia Occidentului asupra “planului strategic clar” al Kremlinului de a domina Estul Europei.

Statele europene trebuie sa prioritizeze securitatea nationala mai mult decat bunastarea social si ajutorul extern si sa ofere guvernului de la Kiev arme anti-tanc, drone de supraveghere si tehnologie codata. 

Conservatorul sustine ca desi sanctiunile impuse de Occident afecteaza economia Rusiei, Vladimir Putin pare indiferent la suferintele propriilor cetateni.

Puterile NATO trebuie in schimb sa "ofere ucrainenilor capacitatile de care au nevoie pentru a se apara in fata superioritatii militare a separatistilor pro-rusi si aliatilor de la Kremlin".

Vineri, un grup de senatori americani din ambele tabere - republicani si democrati – au facut un apel catre secretarul de Stat John Kerry pentru livrarea de capacitati militare neletale Kievului, in incercarea de a contracara avansul agresiv al separatistilor sustituti direct de Federatia Rusa.

"A venit timpul pentru a oferi arme defensive Ucrainei şi pentru a lua în considerare impunerea unor sancţiuni şi penalităţi care vor creşte costul acţiunilor lui (Vladimir Putin), inclusiv o eventuală eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT", pledează, într-o scrisoare adresată lui Kerry, un grup de senatori republicani şi democraţi, alarmaţi de încălcarea armistiţiului intrat în vigoare duminică în Donbas şi ocuparea oraşului Debalţeve, în regiunea Doneţk, de către rebelii proruşi.

Printre semnatarii scrisorii se numără influentul senator democrat Dick Durbin şi preşedintele Comisiei pentru Forţele armate din Senatul Statelor Unite, republicanul John McCain.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22