Presedintia dezminte alegatiile Ev zilei. Seful SIE confirma declaratiile lui Iohannis

Dora Vulcan | 23.06.2016

Klaus Iohannis a reactionat joi cu privire la speculatiile aparute in presa in urma cu o zi care acreditau ideea ca in posibilul conflict dintre el si directorul SIE ar fi cazut victima romanul condamnat la moarte in Burkina Faso, pentru care ar fi trebuit sa autorizeze inceperea negocierilor si nu a facut-o.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE -  Serviciul de Informatii Externe a comunicat joi, la solicitarea agentiei Mediafax, ca "nu exista niciun fel de sincopa sau deficienta in relatia institutionala dintre SIE si Presedintele Romaniei sau Administratia Prezidentiala". Reactia SIE vine la scurt timp dupa ce Presedintia a emis, joi dupa-amiaza, un comunicat in care a respins informatiile publicate joi de Evenimentul Zilei, potrivit carora Klaus Iohannis ar fi refuzat sa semneze un "ordin executiv" al SIE prin care romanul rapit in Burkina Fasso ar fi putut fi eliberat.

 

"Nu exista nici un document care sa se numeasca <Ordin executiv> asa cum nu exista nici macar conceptul de <ordin executiv>, cu atat mai putin prevazut de legislatia nationala sau ordinele interne ca principalul document care guverneaza relatia dintre Presedintele Romaniei si serviciile de informatii, fiind modalitatea legala prin care acestea pot initia operatiuni speciale", a transmis SIE, la solicitarea Mediafax, cu referire la informatiile conform carora presedintele Iohannis ar fi refuzat sa semneze un astfel de document, prin care ar fi putut autoriza o operatiune speciala, in termeni legali, pentru recuperarea cetateanului roman rapit in Burkina Fassom, informatie publicata de cotidianul Evenimentul Zilei.

 

SIE mai arata, in raspunsul pentru Mediafax, ca "nu a inaintat Presedintelui Romaniei nici un fel de document, cu atat mai putin un <ordin executiv> pe subiectul mentionat care sa implice obtinerea unei aprobari pentru desfasurarea vreunei <operatiuni speciale>. Pe cale de consecinta, Presedintele Romaniei nu <a refuzat sa semneze ordinul executiv al SIE>, pentru ca un astfel de document nu a existat".

 

"Activitatea SIE este organizata si coordonata de CSAT, prezidat de Presedintele Romaniei, atributiile CSAT fiind cele precizate in Legea nr. 415/ 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. Situatia cetateanului roman rapit este gestionata de Celula de criza interinstitutionala, convocata de MAE, constituita conform Metodologiei de comunicare si actiune pentru institutiile si autoritatile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei￯, aprobata de CSAT in 03.04.2013. Unica autoritate care este abilitata sa comunice public pe aceasta tema, atunci cand/ daca apreciaza oportun, este Celula de criza", a mai comunicat joi SIE.

 

 

Presedintia a dat joi un comunicat in care face o serie de precizari cu privire la acest subiect: 

 

 

Comunicatul integral al presedintiei: 

 

<<În ceea ce privește informațiile publicate joi, 23 iunie a.c., într-un cotidian central, referitoare la situația românului răpit în Burkina Faso, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:

 

Informaţiile prezentate în acest material de presă nu corespund realităţii. Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informații Externe, acest dosar sensibil.

 

Menționăm că Celula de criză funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 3 aprilie 2013.

 

În plus, specificăm faptul că noţiunea de „ordin executiv”, menţionată în articolul amintit, nu corespunde niciunui tip de corespondenţă instituţională existentă.

 

Președintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informații Externe, întrucât nu are nicio atribuție constituțională în acest sens. Activitatea SIE se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcționare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. >>

 

 

In urma cu o zi Evenimentul zilei scrisese despre "conflictul dintre Președintele României și directorul Serviciului de Informații Externe", care ar fi "ajuns la apogeu" si ca acest conflict ar fi produs deja prima victimă umana: romanul condamnat la moarte in Burkina Faso si pentru care Iohannis ar fi prrimit din partea directorului SIE o solicitare de incepere a negocierilor pentru eliberarea acestuia pe care, insa, ar fi refuzat sa o semneze: 

 

<< Ordinul executiv al Președintelui a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis de la SIE în urmă cu câteva zile, aceasta fiind autoritatea desemnată să ducă negocierile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Fasso. Numai că Președintele a refuzat să-l semneze, iar fără această aprobare negocierile nu pot fi finalizate, ne-au relatat sursele citate. Ordinul Executiv al Președintelui este principalul document care guvernează realția dintre Președintele României și serviciile de informații, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniția operațiuni speciale, cu acoperire legală. Proiectul din Republica Moldova este în aceeași situație, dar aici vom reveni cu un material mai amplu. (...) În ciuda dezvăluirilor presei, care a relatat cu lux de amănunte modul în care s-a ajuns la acest diferend la vârful statului, toți oficialii de la Palatul Cotroceni au refuzat să facă vreun comentariu. "Evenimentul Zilei" a reușit să obțină nu numai confirmarea acestui conflict, dar și noi amănunte legate de consecințele a ceea ce se întâmplă la ora actuală.>>

 

 

 Intreg conflictul, asa cum s-a speculat in presa centrala, ar fi pornit de la o declaratie facuta de Mihai Razvan Ungureanu, directorul SIE, in urma cu mai multe luni, care si-ar fi anuntat intentia de a candida la presedintia Romaniei, ceea ce ar fi atras furia actualului sef al statului. 

 

De asemenea, tot in urma cu o zi s-a speculat, pe surse, ca pana si negocierile PNL cu UNPR ar fi avut ca substrat intentia de a crea in toamna o majoritate parlamantara apta sa-l schimbe pe actualul director al SIE si ca intregul plan ar veni in intampinarea intentiilor lui Iohannis. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22