Președinția și guvernul își susțin, la CCR, punctele de vedere la conflictul reclamat de Dăncilă

Dora Vulcan | 18.09.2019

Reprezentanții guvernului și președinției își vor susține, la CCR, punctele de vedere în conflictul constituțional reclamat de Dăncilă pe seama refuzului președintelui de a-i numi pe miniștri propuși de ea

Pe aceeași temă

Curtea Constituțională are miercuri pe ordinea de zi cererea ”de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte”, făcută de premierul PSD Viorica Dăncilă, nemulțumită că președintele a refuzat să facă remanierea pentru care ar fi trebuit să meargă în parlament după ieșirea ALDE de la guvernare.


Sesizarea a fost făcută pe 5 septembrie, iar guvernul și președinția au avut termen de transmitere a punctelor de vedere către CCR data de 11 septembrie.

Ședința de miercuri a CCR este destinată exact susținerii acestor puncte de vedere.

Background


Klaus Iohannis a respins în trei rânduri propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă după ieșirea ALDE de la guvernare și a trimis-o pe Viorica Dăncilă să-și ia votul de încredere al parlamentului, dat fiind că s-a schimbat configurația politică a guvernului.

Pentru a demonstra că guvernul condus de ea nu se află în situația schimbării configurației politice, Dăncilă a nominalizat pentru ministerele lăsate libere de ALDE trei parlamentari ai partidului, care au ignorat avertismentul președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că vor fi excluși din partid în cazul în care se vor lăsa ofertați cu posturi în guvernului PSD.

Cu excepția ministrului ALDE de la Externe, Ramona Mănescu, trei miniştrii ALDE, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare.

Președintele Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, aminitindu-i premierului că se află în situația de a cere votul de încredere al parlamentului pentru că s-a schimbat configurația politică a guvernului.

La scurt timp, premierul Viorica Dăncilă s-a adresat Curții Constituționale.

Ulterior, Dăncilă a venit cu trei propuneri chiar din rândul parlamentarilor ALDE, printre care se află inclusiv deputatul Grațiela Gavrilescu, demisionara care spunea cu resemnare că ”există viață și dincolo de guvernare” după ce a părăsit guvernul și care a fost nominalizată la Mediu alături de deputatul ALDE Ion Cupă, la Ministerul Energiei și deputatul ALDE Ștefan-Alexandru Băișanu, la Relația cu Parlamentul.

”Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și că importante sunt România și românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă făcută de la tribuna Executivului.

De asemenea, premierul a făcut propuneri și pentru cele trei posturi de miniștri pentru care a expirat interimatul: Dan Chirilă, la Ministerul de Interne; Camelia Gavrilă, la Ministerul Educației și Dan Matei - vicepremier pe probleme economice.

Președintele Iohannis a refuzat, însă, și aceste ultime propuneri ale Vioricăi Dăncilă, trimițând-o pentru a treia oară în parlament.

Replica lui Dăncilă a fost anunțul sesizării CCR, făcută, de altfel, înainte de ultimul refuz al președintelui.

"Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", susţinea premierul Viorica Dăncilă la vremea respectivă.

Mișcarea lui Dăncilă este asociată grupului puciștilor din ALDE care s-au grupat în jurul lui Teodor Meleșcanu, care încearcă, astfel, să preia partidul de la Tăriceanu, după retragerea ALDE de la guvernare și decizia de a-l susține la prezidențiale pe actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar independent, alături de Pro România, cu care ALDE a și semnat un protocol de colaborare electorală.

Tăriceanu a anunțat, după ce Teodor Meleșcanu a acceptat nominalizarea sa pentru funcția de șef al Senatului, că toți membrii ALDE care acceptă posturi de la PSD după retragerea de la guvernare vor fi dați afară din partid. Meleșcanu a fost ales ulterior șef al Senatului cu sprijinul chiar al parlamentarilor ALDE, care au votat alături de PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22