Președinție: Strategia Națională de Apărare abordează combaterea corupției în toate ipostazele sale

Redactia | 04.06.2020

Consilierul prezidențial Ion Oprișor susține că noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT „acordă o importanţă majoră combaterii corupției” și nu secundară.

Pe aceeași temă

Strategia Națională de Apărare a Țării abordează corupția „în toate ipostazele sale - de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului", susține consilierul prezidențial.

Oprișor susține într-un comunicat de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale că Strategia „acordă o importanţă majoră componentei societale a securităţii naţionale, bazate în special pe creşterea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţilor interne, inclusiv prin combaterea corupţiei, precum și pe buna funcţionare a statului de drept şi a democraţiei și pe consolidarea capacităţii administrative".

Consilierul prezidențial mai afirmă că în noua Strategie „fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate".

„Strategia reiterează atașamentul României față de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm față de dreptate și de lege, valorile democrației și principiile statului de drept, precum și modernizarea statului și instituțiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetățenilor securitatea și prosperitatea la care sunt îndreptățiți. De asemenea, Strategia implică lupta anticorupție pentru realizarea obiectivelor naționale de securitate, din perspectivă internă, care vizează buna funcționare a justiției și asigurarea ordinii de drept, înlăturarea deficiențelor care afectează buna guvernare, precum și prevenirea și combaterea infracționalității de toate felurile", afirmă Oprișor.

El mai spune că în elaborarea Strategiei s-a avut în atenție respectarea prevederilor constituționale și a legilor în vigoare, precum și a deciziilor Curții Constituționale a României, în baza cărora "serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală".

„În viziunea Președintelui Klaus Iohannis, lupta anticorupție trebuie continuată fără rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societății a valorilor fundamentale care stau la baza creării unei culturi a integrității în zona publică, pentru că doar în acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului corupției", mai spune consilierul prezidențial.

Potrivit acestuia „combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni ale Strategiei" - la punctele 142, 146, 150 şi 157.

Paragrafele la care face referire Oprișor:

142 - Actiunile nelegitime întreprinse de grupuri de interese sunt de naturä sä afecteze grav modul de elaborare si implementare a politicilor publice, respectiv de gestionare a bugetelor alocate în interesul comunitätilor. Se mentine o performantä redusä în asigurarea serviciilor publice esentiale, pe fondul capacitätii limitate de gestionare sau operationalizare a serviciilor sau proiectelor conexe.

146 - Dificultățile de ordin economic, perpetuarea economiei subterane si a coruptiei, nivelul crescut al evaziunii fiscale coroborat cu gradul redus de colectare a taxelor și impozitelor, infrastructura deficitarä, precum rezilienta redusă a sistemului fiscal în raport cu evolutiile exteme limiteazä perspectivele dezvoltare a României și capacitatea de promovare a obiectivelor sale politico-militare, diplomatice si de imagine în plan extern. Conex, dificultätile în asigurarea sustenabilitätii bugetare afecteazä cresterea economicä, respectiv dimensionarea si alocarea eficientă a cheltuielilor publice.

150 - Grupările de criminalitate organizată continuă să actioneze pentru atragerea in sfera de influență a unor funcționari publici, pentru a evita sau diminua măsurile de răspuns instituțional. Activitățile retelelor de criminalitate transfrontalieră specializate in contrabanda cu produse puternic accizate sau de larg consum, migratie ilegală si trafic de droguri, dar si ale grupărilor de criminalitate informatică, preocupate de extinderea ariei operationale, reprezintă un factor de risc cu impact crescut asupra securității nationale.

157 - Actiunile de deturnare a actului de decizie generează prejudicii bugetului public, afectează potentialul de dezvoltare a tării, buna guvernare, decizia în folosul cetățenilor si comunităților, increderea in institutiile statului, dar si imaginea si credibilitatea statului la nivel internațional.

USR a anunțat că nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma în care este propusă de președintele Klaus Iohannis, pe motiv că, în document, corupția este considerată "un fenomen secundar”. ​

"În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum odată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan toate problemele s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat. Simplul fapt că acum la putere e PNL nu schimbă cu nimic datele problemei. (...) Corupția rămâne unul dintre principalele obstacole în calea dezvoltării acestei țări. Refuzând să vedem asta, refuzăm realitatea. USR nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală. Lupta anticorupție trebuie să rămână o prioritate a statului român”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22