Press One: Teza de doctorat a lui Codruț Olaru (CSM), plagiată. Coordonator:Tudorel Toader

Dora Vulcan | 15.01.2018

Teza de doctorat a vicepreședintelui CSM Codruț Olaru, șef al secției de procurori, a fost plagiată integral, scrie Press One.

Pe aceeași temă

 

 

 

Teaza ”Particularitățile criminalității organizate în România", susținută în anul 2013 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, și publicată la un an de la susținere la editura Hamangiu, este plagiată integral. ”Niciun rând din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu îi aparține procurorului Olaru: întreg conținutul este copiat din diverși autori români sau din surse online. Coordonator de doctorat i-a fost actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader. La momentul susţinerii tezei, Toader era decanul Facultății de Drept de la Universitatea din Iaşi și judecător al Curții Constituționale a României (CCR)”, scrie Press One, într-o investigație publicată luni.  Procurorul Codruţ Olaru este nu doar vicepreședinte al CSM, ci și general-magistrat și conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității "Titu Maiorescu" din București, universitate privată.

 

El a devenit doctor în drept pe 6 septembrie 2013, când era adjunct al procurorului general al României.

 

 

Lucrările din care a copiat Codrul Olaru: 

  • Cunoasterea crimei organizate - scrisa de Damian Miclea si publicata in 2001 la editura Pygmalion,
  • Romania si SUA, de la Razboiul rece la coalitia antiterorista - scrisa de Stefan Ciochinaru si aparuta in anul 2007 la editura Alutus din Slatina)
  • Traficul de fiinte umane. Infractor, victima, infractiune - scrisa de un colectiv de autori si publicata in 2005 la Editura Asociatiei Alternative Sociale din Iasi).
  • Criminalitatea organizată în domeniul afacerilor, semnată de fostul chestor de Poliție Costică Voicu, împreună cu Adriana Voicu și Ioan Geamănu. Volumul a fost publicat în 2006 la editura Pildner & Pildner din Târgoviște.
  • Olaru l-a copiat și pe colegul său, procurorul Gheorghe Mocuța, autor al lucrării Criminalitatea organizată și spălarea banilor. Mocuța era secretar de stat în Ministerul Justiției când Olaru era șef al DIICOT. 

 

De asemenea, in lucrarea lui Codrut Olaru sunt reproduse, fara citarea sursei, fragmente din diversele articole de specialitate si chiar dintr-o lucrare care se gaseste pe un site de referate, mai scrie sursa citată. 

 

Codruț Olaru și-a susținut teza de doctorat în aceeași zi cu Bogdan Olteanu, pe atunci viceguvernator BNR, sub aceeași coordonare a lui Tudorel Toader. 

 

 

 Ce riscă Olaru și Toader

 

Atât Codruț Olaru, cât și conducătorul său de doctorat, Tudorel Toader, riscă să fie acuzați de fals în acte publice, având în vedere că și-au asumat originalitatea tezei, în acord cu Legea educației naţionale nr. 1/2011 și cu Codul studiilor universitare de doctorat, printr-o declarație comună, semnată de ambii pe propria răspundere, înainte de susținerea publică a tezei, scrie sursa citată.

 

După adoptarea Legii educației, în 2011, a fost introdusă obligativitatea semnării, atât de către studentul doctorand, cât și de coordonatorul său, a unei "Declarații pe proprie răspundere privind originalitatea conținutului tezei de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională".

 

"In conditiile in care parerea dumneavoastra este deja formata, orice discutie este inutila. Puteti sa confirmati ca m-ati sunat, dar nu fac niciun fel de comentariu. O sa vedem mai departe care e dezvoltarea subiectului. Categoric exclud o astfel de prezumtie pana una, alta (...) Indiscutabil nu a fost scrisa de altcineva. Eu am scris-o", a declarat Codrut Olaru pentru PressOne.

 

Olaru a ajuns general in mai putin de 3 ani si jumatate, desi nu avusese niciun grad de ofiter pana in 2011. Asta, in conditiile in care unui militar ii trebuie de regula 25 de ani ca sa avanseze atat de mult pe scara ierarhica. El a făcut parte dintr-un lot de civili care au primit grade militare in vremea in care la carma ministerului de Interne se afla Gabriel Oprea.

 

articolul integral, în Press One

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22