Primăria a inceput DEMOLAREA Halei Matache în toiul nopţii. Planul zonal NU a fost aprobat. Nicusor Dan: Lucreaza noaptea, ca borfasii

Fara Autor | 26.03.2013

Pe aceeași temă

Primaria Capitalei a demarat luni seară operaţiunile de demolare a Halei Matache, în ciuda protestelor celor care vor să protejeze monumentul istoric. Lucrările au început după lăsarea întunericului, chiar în ziua în care s-a dezbătut Planul Urbanistic Zonal, care stabilea demontarea halei şi mutarea ei pe un alt amplasament. Acest proiect nu a fost încă aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, potrivit HotNews.ro.


Şeful Direcţiei de Infrastructură din cadul Primăriei, Ion Dedu, a declarat că s-a obţinut autorizaţia de demontare a halei, motiv pentru care au fost demarate lucrările. Acesta a adăugat că mutarea halei se putea face şi fără ca PUZ-ul care stabileşte acest lucru să fie aprobat.

Primăria Capitalei precizează că lucrările de demontare a Halei Matache, începute luni seară, au autorizaţia necesară, eliberată conform legii, monumentul urmând să fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere, potrivit Mediafax.

"În vederea operaţiunii de demontare a halei s-au obţinut atât avizul pentru conceptul de strămutare eliberat de Ministerul Culturii, precum şi avizul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bucuresti. Astfel, pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, restaurarea, recondiţionarea şi depozitarea elementelor halei se vor face în condiţii optime, în vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent.

"Operaţiunea are loc în prezenţa unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizăm şi pe această cale că vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe faţada principală, în vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat că elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita şi restaura, în vederea reconstrucţiei clădirii", se arată în comunicat.

Potrivit municipalităţii, lucrările vor fi executate cu celeritate, având în vedere "situaţia de disconfort prelungit a locuitorilor din zonă, (disconfort creat de nenumărate contestaţii ale lucrării depuse atât la instanţele din Bucureşti, cât şi la cele din Cluj-Napoca), precum şi impactul negativ asupra agenţilor economici, astfel încât operatiunea de desfacere să fie finalizată cât mai repede".

 

Nicusor Dan: Ca orice borfas, lucreaza pe intuneric. Autorizatia a fost data in aceeai zi

Preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune că autorizaţia de demontare pentru strămutarea monumentului nu putea fi dată în absenţa unui PUZ aprobat.

"Suntem deja în instanţă, cu acţiuni împotriva unor avize premergătoare PUZ-urilor. În secunda în care acestea vor fi aprobate, dacă nu vor fi anulate până atunci în instanţă, le vom ataca şi pe ele, pentru că legea interzice mutarea halei, şi ei (Primăria Capitalei - n.r.) o mută. Legea zice că trebuie să ai un studiu de trafic şi un aviz de mediu, pe care ei nu le au, şi trebuie să ai şi nişte studii de fundamentale".

Aproximativ 30 de poliţişti locali au încercuit perimetrul halei, iar muncitori aduşi de Primăria Capitalei ar fi început deja să taie acoperişul halei.

"Ca orice borfaş, se feresc de lumina zilei. Este incredibil ce se întâmplă. Era o spărtura în gard pe unde filmau televiziunile şi au venit şi au pus un camion în faţă. Poliţia Locală a refuzat să ne spună dacă există autorizaţie pentru aşa ceva. În aceste condiţii, am sunat la 112 şi am chemat Poliţia, pentru ca agenţii să îi ceară şefului de şantier documentele necesare pentru această operaţiune. Acesta a prezentat o autorizaţie care era emisă chiar azi (luni - n.r.). În ceea ce ne priveşte, vom continua lupta la tribunal", a spus Nicuşor Dan, potrivit Mediafax.

 

Hala statea in drumul magistralei lui Oprescu

Hala Matache este un monument istoric şi se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei. Ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, proiectul iniţial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmând a se găsi o soluţie urbanistică de prezervare a monumentului pe actuala poziţie. Prin urmare, monumentul a fost trecut în conservare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea acestuia revenind Primăriei Capitalei.

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că trebuie lămurită situaţia Halei Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo", pentru construcţia drumului.

În 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.

La 27 februarie, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, declara că a cerut în instanţă suspendarea actului administrativ emis de municipalitate, respectiv a autorizaţiei prin care Hala Matache urmează să fie "strămutată prin demolare".
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22