Prima decizie care anulează probe obținute de SRI. Una din judecătoare este soția unui SRI-ist

Redactia | 02.12.2018

Decizia a fost dată de judecătoarele Luciana Mera şi Lucia Rog, de la Curtea Supremă, în dosarul Proinvest care-l privește pe Marian Fişcuci, prieten din copilărie cu Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

„SRI are atribuţii exclusiv în ce priveşte mandatele de interceptare emise în baza Legii nr. 51/1991 (privind siguranţa naţională – n.r.), aşa încât nu putea să participe la activităţile de urmărire penală, nici chiar dându-şi concursul tehnic la punerea în executare a interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice şi în mediu ambiental autorizate de judecător” – este concluzia la care au ajuns judecătoarele Instanţei supreme, Luciana Mera şi Lucia Rog, în dosarul Proinvest privindu-i pe Marian Fişcuci, prieten din copilărie cu Liviu Dragnea, şi pe Adrian Simionescu, fost prefect şi deputat PSD de Teleorman, potrivit motivării consultate de G4Media.ro.

Cu această justificare, judecătoarele de cameră preliminară au anulat toate probele realizate de DNA cu SRI. Este vorba de 535 de convorbiri telefonice interceptate în perioada iunie – noiembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului DNA, în dosar au fost interceptaţi şi Florinel Marinaș, fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, adică fratele Bombonicăi, Florin Tunaru, fost vicepreşedinte al ANAF şi actual vicepreşedinte în cadrul Curţii de Conturi, Mircea Dumitrescu, managerul public al judeţului Teleorman şi Mihai Slăvescu Putineanu, finul lui Liviu Dragnea, căsătorit cu o verişoară a Bombonicăi Prodana, fostă Dragnea.

Judecătoarele ICCJ au anulat probele, chiar dacă fuseseră realizate în baza unor autorizaţii emise tot de către magistraţi ai Înaltei Curţi şi erau făcute înainte de februarie 2016, adică anterior momentului în care CCR a interzis SRI să mai ajute procurorii să facă probe. Degeaba au explicat procurorii că deciziile CCR sunt pentru viitor şi că reglementările – în baza cărora interceptările au fost făcute de DNA cu SRI – se bucurau de prezumţia de constituţionalitate. În zadar le-au explicat și că SRI „a asigurat doar suportul tehnic pentru realizarea supravegherii tehnice” pentru simplul fapt ca serviciul deţine infrastructura de interceptare, fiind desemnat autoritate unică în materie încă de pe vremea Guvernului Năstase.

De notat că, până acum, niciuna dintre cele două judecătoare nu a avut ceva de obiectat faţă de practica parchetului de a culege probe cu ajutorul SRI, iar una dintre ele, Lucia Rog, este soţia lui Anton Rog, directorul Centrului Naţional CYBERINT al SRI

articolul integral pe G4Media.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22